Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Benešovští hasiči u rakouských kolegů

Dne 25.10. vyjela skupina 8 profesionálních hasičů z ÚO Benešov na přátelskou návštěvu ke svým kolegům do rakouského města Linz. V plánu bylo navštívit centrální hasičskou stanici a když zbude trochu času, i hasičské muzeum Svatý Florian.

Přijetí na stanici bylo více než skvělé. Na úvod jsme byli pozváni ke shlédnutí informačního videa o zásazích lineckých hasičů. Poté jsme si řádně prohlédli stanici. Naše první kroky vedly jak jinak než na operační středisko. Operační důstojník byl velmi vstřícný a odpovídal na všechny všetečné otázky. Dozvěděli jsme se, že celkově tu pracuje 48 mokrých hasičů a slouží ve 4 směnách. Do služby chodí jinak, než jsme zvyklí my u 24 hodinových směn. Každá směna pracuje 24 hodin, poté má den volno, zase jde na 24 hodin a pak si užívá 3 dny volna. Také nemají jako my směny A, B, C, D, ale A1, B1, A2, B2.

V Linzi mají 2 profesionální jednotky a 14 podnikových. Za den na operačním středisku přijmou okolo 200 hovorů –počítají se v to samozřejmě i hovory pro Feuerwehrpolizei (naše SPD) a jiné. Výjezdů mají kolem 4000 ročně.

Další prohlídka se konala v garážích. Ve třech propojených budovách stojí dohromady 21 aut. Zájem vzbudil například jeřáb s maximální nosností 70 tun a 3 stejné tahače Mercedes každý s jiným návěsem – například jen s lany k jeřábu nebo na dálkovou dopravu vody, kde byla čerpadla a 3 km hadic. U nás se spíše používají kontejnerová vozidla. Také nesmím zapomenout na KHA na podvozku Mercedes. Zajímavostí bylo i vyřešení dobíjení aut a dofoukávání vzduchu, které je v jedné zásuvce a po nastartování se automaticky odpojí.

Na závěr návštěvy jsme se sešli s našimi průvodci v jídelně, kde proběhlo předání upomínkových předmětů a poděkování .

Než jsme se vydali na cestu do Čech, zajeli jsme do hasičského muzea Svatý Florian (Historisches Feuerwehrzeughaus St. Florian). Vystavují tady např. staré stříkačky, přilby, obleky, dokonce i modely autíček. Vstup byl pouze 2 Eura a opravdu to stálo za to.

Foto: Petr Svoboda
Text: Zdeňka Kuníková
Sdílet