Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oslavy 120. výročí založení SDH v České Vsi

Dne 14. 5. 2011 oslavil náš sbor 120 let od svého založení. Pro tuto příležitost si náš sbor přichystal menší oslavu.

Na celou akci jsme se připravovali již od brzkého rána, kdy bylo potřeba nachystat vše proto, aby akce zdárně proběhla. Bylo potřeba nachystat stany pro návštěvníky a hosty, vytýčit dráhu pro soutěž mladých hasičů apod.

Celá akce probíhala na parkovišti před hotelem Zlatý Chlum. Samotná akce byla odstartována ve 13.hodin spanilou jízdou hasičských vozidel, která začala v Písečné „u mlýna“ a dále pokračovala celou Českou Vsí až k penzionu Šafrán a poté zpět k hotelu Zlatý chlum. Jízda proběhla za velkého zájmu veřejnosti, což nás samotné překvapilo.

Po dojezdu k hotelu a zaparkování všech vozidel se na místa postavili také HZS Jeseník s velitelským kontejnerem a RZA (rychlý zásahový automobil) a také Policie ČR. Následovalo slavnostní zahájení za účasti hostů, ať už od nás nebo z nedalekého Polska.

Po 14 hodině přišla řada na HZS Jeseník. Přítomným ukázali, co všechno má ve výbavě jejich RZA a také vysvětlili, k čemu se co používá. Následovala ukázka vyproštění zraněné osoby z havarovaného au­ta.

Poté přišla na řadu Policie ČR, která předvedla ukázku zadržení pachatele svou zásahovou jednotkou. Dále měli všichni možnost se podívat a seznámit s jejich vybavením. Po 15 hodině přišla řada na mladé hasiče, kteří si to „rozdali“ v požárním útoku. Celé to bylo pojato jako klasická soutěž.

Dále následovala exhibice, kdy nám útok předvedlo naše „něžné“ pohlaví ze sboru. Sluší se asi říct, že některé ženy útok absolvovali poprvé, bez jakékoliv přípravy. I tak se s tím poprali ze ctí a celý útok se jim povedl.

Po slavnostní večeři následovala od 20 hodin zábava v sále hotelu. Celá oslava byla symbolicky zakončena ve 22 hodin slavnostním ohňostrojem. Chtěl bych touto cestou jménem celého sboru poděkovat všem, kteří se podíleli na zdárném průběhu celé akce.

Hlavně bychom chtěli poděkovat Obecnímu úřadu v České Vsi, Olomouckému kraji, HZS Jeseník, Polici ČR, všem dobrovolníkům, kteří pomáhali s organizací a určitě také všem členům sboru, kteří se zasloužili o to, že se celá akce povedla.

Petr Došek
SDH Česká Ves

Sdílet