Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Simulovaná letecká nehoda prověřila rychlost záchranářů

KARLOVY VARY – Nouzové přistání hořícího vrtulového letadla a záchrana pětadvaceti pasažérů na jeho palubě zaměstnala dnes všechny složky integrovaného záchranného systému Karlovarského kra­je.



Řídící věž letového provozu na karlovarském letišti oznámila hrozící katastrofu v 08:36. Záchranáři se okamžitě rozjeli na pomoc. O tom, že šlo pouze o cvičení, se dozvěděli až o několik minut později na přistávací ploše.

O cvičení vědělo pouze několik lidí, kteří ho připravovali. Celou akci se jim podařilo důkladně utajit. Jen tak se totiž mohlo naprosto objektivně zjistit, jak jsou jednotlivé složky integrovaného záchranného systému akceschopné a za jak dlouho dokáží dorazit na místo neštěstí.

Řidiči sanitek, hasiči, policisté a záchranka se skutečně domnívali, že na letišti hoří letadlo s několika cestujícími. „Chytl motor letadla. Musíme z něho vyprostit lidi, asi budou zraněni,“ řekl ráno operační důstojník karlovarských hasičů. Až na místě se všichni dozvěděli, že šlo jen o cvičení.

To mělo podle Meluzína ukázat, jak rychle se podaří soustředit potřebné množství sil a prostředků nutných k likvidaci mimořádné události. Akce bude teprve vyhodnocena, ale už teď lze říci, že ji lze považovat za úspěšnou.

Cvičení prokázalo, že složky záchranného systému dokáží velmi rychle reagovat. První sanitky přijely na letiště 15 minut po oznámení řídící věže, že letadlo bude muset nouzově přistát. Na místě tak byly sedm minut po simulovaném přistání letadla.

Do cvičení bylo zapojeno devět sanitek, deset požárních vozidel, 35 hasičů a policistů a zhruba dvacet zdravotníků.
Sdílet