Neděle 28. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oslava přátelství mezi českými a slovenskými hasiči

Není to tak dávno, co sbor hasičů z Holešova oslavil 130 let své existence. V sobotu 14. května proběhla další neméně důležitá oslava 40. výročí založení družby mezi Sborem dobrovolných hasičů města Holešova a Dobrovolným hasičským sborem obce Topoľčianky.

Tato družba je samostatnou kapitolou v životě našeho sboru. Dne 9.července 1971 se v salonku topoľčianského zámku sešli zástupci sborů z Holešova a Topoľčianek a za přítomnosti zástupců státní správy a vyšších funkcionářů požární ochrany byla uzavřena písemná smlouva o přátelství a spolupráci.

Členové obou sborů se několikrát do roka navštěvují, zúčastňují se významných událostí obou měst a tato spolupráce se rozšířila na osobní přátelství celých rodin. Spolupráce se slovenskými přáteli trvá již 40 let.

Zahájení a oficiální část programu proběhlo na holešovském zámku v prostorách Salla terreny za přítomnosti mnoha významných hostů od nás i ze Slovenska. Po napochodování praporů a zaznění státních hymen přednesl svůj uvítací projev br. Jílek.

Následovaly projevy předsedy hasičů z Topoľčianek br Mgr.Cibiry, starosty města Holešov pana PaedDr. Zdeněka Janalíka, starosty obce Topoľčianky pana Juraje Meska a na začátky družby zavzpomínali zakládající členové br. Mihók a br. Pařenica. Celý slavnostní akt byl ukončen vzájemným předáním Pamětních listů a darů, které byli pro tuto příležitost zhotoveny. Hosté i členové našeho sboru měli potom příležitost projít si prostory zámku s průvodcem panem Radeckým. Jeho výklad byl velmi zajímavý a prohlídka se všem líbila.

Další program už probíhal v prostorách hasičské zbrojnice na Bořevcké ulici. Slavnostní oběd zahájil br. Jílek přípitkem a starostové obou měst předali dary zástupcům našich organizací. Byli jsme velmi mile překvapeni, když nám pan Peter Kunkela viceprezident Dobrovolné požární ochrany Slovenské Republiky předal vysoké ocenění za spolupráci v podobě medaile. Toto ocenění zatím získali pouze čtyři sbory dobrovolných hasičů a o to je pro nás cennější.

V odpoledních hodinách proběhl pietní akt v Parku Hasičů pod sochou našeho patrona svatého Floriána. Vzpomněli jsme a minutou ticha uctili památku všech členů obou sborů, kteří se nedožili tohoto významného výročí. Členky obou sdružení zde odhalili pamětní mramorovou desku, která bude tento den připomínat. Zástupci měst a sborů položili k pomníku kytice. Tímto aktem byl ukončen oficiální program a následovalo přátelské posezení na sále hasičské zbrojnice.

Vzniklo mnoho nových přátelství a to především v mladší generaci obou sborů. Starší členové měli zase velkou radost s setkání se slovenskými kamarády, které již skoro rok neviděli. Velmi si vážíme tohoto dlouhotrvajícího vztahu mezi našimi sbory a doufáme, že následující generace půjdou v našich šlépějích.

Petr Šidlík

Sdílet