Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mladého záchranáře se zúčastnilo 12 družstev

Dnes – 17.5. 2011 proběhl v Požární stanici Ústí nad Labem – Všebořicích další ročník vědomostně – pohybové soutěže, která je určena žákům druhého stupně základních škol – Mladý záchranář. Letos soutěž proběhla ve spolupráci s asociací Záchranný kruh.

Soutěže v Ústí nad Labem se zúčastnilo 12 družstev z 9 základních škol. Byly to školy: ZŠ Elišky Krásnohorské, ZŠ Hlavní, ZŠ Husova, ZŠ Vinařská, ZŠ Školní náměstí, ZŠ Hluboká, ZŠ Tisá, ZŠ Palachova a ZŠ Vojnovičova. Zvítězilo družstvo ZŠ Husova před ZŠ Vojnovičova a třetí byla ZŠ Palachova.

Čtyřčlenná družstva procházela 10 stanovišti, na kterých plnila úkoly se záchranářskou tematikou. Soutěžní disciplíny ověřily teoretické znalosti dětí, které získávají ve školách při výuce „Ochrany člověka za mimořádných událostí“, ale také jejich fyzickou zdatnost a praktické dovednosti.

Mezi nejdůležitější patří schopnosti poskytnout první pomoc, dále znalosti v oblasti sebeochrany a pomoci druhým v případě ohrožení běžnými riziky i mimořádnou událostí. Soutěž je připravena jako doplnění teoretické výuky, které se dětem dostává na školách. Je nutné si uvědomit, že znalost dané problematiky je pro každého člověka velmi důležitá.

Soutěž se bude dále konat v průběhu měsíce května a června na všech územních odborech HZS Ústeckého kraje.

  • 24. 5. 2011 – Libočany (Žatec)
  • 25. 5. 2011 – PS Děčín (Děčín)
  • 30. 5. 2011 – PS Teplice (Teplice)
  • 31. 5. 2011 – rekreační areál Benedikt (Most)
  • 7. 6. 2011 – Bezručovo údolí (Chomutov)
  • 8. 6. 2011 – Jiráskovy sady (Litoměřice)

Na soutěži spolupracovalo několik dalších subjektů, které se věnují činnosti, jež s problematikou ochrany člověka za mimořádných událostí souvisí. Jedná se o Český červený kříž, jehož členové pomáhali na stanovišti první pomoci. Příslušníci SH ČMS, tedy dobrovolní hasiči zajišťovali stanoviště požární ochrany, kde děti odpovídalyna teoretické otázky (např. použití ručních hasících přístrojů) a následně si při praktické části vyzkoušely požární útok na terč.

Znalosti dopravních předpisů a základního právního povědomí prověovali příslušníci Městské policie nebo Policie ČR. Dobrovolníci z řad Klubu svazu CO pomáhali příslušníkům HZS Ústeckého kraje při přípravě stanovišť jako jsou topografie, prostředky individuální ochrany a evakuace. V průběhu soutěže byl pro děti připraven doprovodný program spojený s ukázkou techniky a výstroje, zásahových požárních automobilů a kontejnerů.

HZS Ústeckého kraje dlouhodobě aktivně spolupracuje s Krajským úřadem Ústeckého kraje. Ústecký kraj poskytl na zajištění soutěže dotaci z programu „Volný čas“.

Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje
Sdílet
Seriál: Mladý záchranář