Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Tragédie na železnici prověřila záchranáře

Železniční dopravní nehoda osobního a nákladního vlaku s velkým počtem zraněných osob a následným požárem se stala námětem pondělního taktického cvičení složek Integrovaného záchranného systému kraje Vysočina. Dějištěm cvičení byl železniční násep poblíž havlíčkobrodského vlakového nádraží. Do hodinu a půl trvajícího cvičení se zapojila více než stovka záchranářů (hasičů, zdravotníků, policistů atd.).

Podle předem připraveného scénáře oba vlaky po nehodě vykolejily a jeden z nich narazil do budovy v blízkosti kolejí. V budově následně zůstaly zavaleny dvě osoby. Nákladní vlak převážel ve vagónové cisterně naftu, která se rozlila a začala hořet. Do obětí dopravní nehody se vžilo pětadvacet skvěle namaskovaných figurantů. Dvaadvacet různě zraněných osob bylo zdravotníky následně převezeno k ošetření do havlíčkobrodské nemocnice. Tři lidé přišli při nehodě o život.

Počínání záchranářů při cvičení bedlivě sledovali rozhodčí z řad jednotlivých složek integrovaného záchranného systému.

Cílem tohoto rozsáhlého cvičení bylo prověřit dojezdové časy všech povolaných a zasahujících složek IZS, stejně jako prověřit samotnou akceschopnost jednotek požární ochrany. Procvičovaly se taktické postupy při zásahu, a to v součinnosti zapojených základních i ostatních složek IZS.

Necvičilo se však pouze na místě samém. Nemocnice Havlíčkův Brod si vyzkoušela nácvik traumaplánu za plného pracovního provozu. Zasedal také Krizový štáb města Havlíčkův Brod.

Na cvičně aktivované krizové lince si příslušníci HZS kraje Vysočina vyzkoušeli komunikaci s veřejností v případě mimořádné události.

Podle prvotních závěrů neodhalilo cvičení žádná závažná pochybení.

Foto: HZS VYS a mafi4@seznam.cz

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet