Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Stanovisko GŘ HZS ČR k problematice motorových pil u JPO

Stanovisko GŘ HZS ČR k problematice použití motorových pil u JPO – uznávání osvědčení nebo potvrzení pro obsluhy motorových pil členům JSDHO a využívání externích subjektů k výuce problematiky použití motorových pil ze dne 5. 4. 2011.

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství HZS ČR kancelář generálního ředitele

Č.j. MV-42618–1/PO-VZ-2011 Praha: 05. 04 2011

Stanovisko k problematice použití přenosných motorových pil u jednotek PO – uznávání osvědčení nebo potvrzení pro obsluhy motorových pil členům jednotek SDH obcí, využívání externích subjektů k výuce problematiky použití motorových pil

V souladu se závěry z porady konané dne 09. 03. 2011 v ŠVZ HZS ČR Brno, středisko Brno a v souladu se stanoviskem vydaným 13. září 2010 pod č.j. MV-85134–2/PO-VZ-2010 stanovím následující:

Uznávání osvědčení nebo potvrzení pro práci s motorovou pilou z civilního sektoru

Pro využití přenosné motorové pily u zásahu nelze uznat osvědčení nebo potvrzení, které bylo získáno v civilním sektoru, a to s ohledem na rozdílnou kvalitu a rozsah kurzů, které jsou v civilním sektoru nabízeny.

Současné osnovy pro obsluhy přenosných motorových pil umožňují přiměřené zkrácení výcviku členům JSDH, kteří již mají osvědčení nebo potvrzení pro práci s motorovou pilou, a kteří motorovou pilu na požadované úrovni ovládají.

O zkrácení výcviku rozhoduje pouze instruktor obsluh přenosných motorových pil HZS kraje nebo vzdělávacího zařízení MV – GŘ HZS ČR, který na začátku kurzu prověří schopnosti uchazečů kurzu a na základě toho rozhodne, zda výcvik přiměřeně zkrátí, nebo jestli jej posluchači kurzu absolvují v plném rozsahu.

Využití externích subjektů k výuce problematiky použití motorových pil

K výuce problematiky použití motorových pil je možné využít služeb externích subjektů za podmínky, že organizátorem kurzu a garantem jeho kvality bude HZS kraje nebo vzdělávací zařízení MV – GŘ HZS ČR.

plk. Mgr. Josef Slavík ředitel kanceláře generálního ředitele HZS ČR

Dokument ke stažení ve formatu PDF v příloze článku.

Sdílet
Přiložené soubory
stanovisko-motorove-pily.pdf zobrazit online PDF 203 kB