Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči nevěděli kam dřív

Příval těžkého sněhu zaměstnal hasiče z celého kraje, stovky spadlých stromů blokovaly cesty a komplikovaly dopravu.

Dne 6. 12. 2005 odpoledne začali vyjíždět profesionální i dobrovolní hasiči z celého kraje na pomoc při řešení kalamitního stavu.

Hasiči se nejčastěji podíleli na likvidaci padlých stromů přes vozovky a na dráty elektrických vedení po přívalu těžkého sněhu. Hasiči vyjížděli i k několika dopravním nehodám, které si vyžádaly naši pomoc. Přehled výjezdů je jen částí všech zásahů a pomoci hasičů. V řadě případů se jednalo o vícenásobné odstraňování spadlých stromů, zvláště ve výše položených lokalitách Vsetínska, Starého Hrozenkova na Uherskohradišťsku a Horní Lhoty na Zlínsku. Hasiči tak v průběhu zásahů odstranili několik stovek stromů z cest a sloupů elektrického vedení. V některých lokalitách pomáhali pracovníci technických služeb a lesní dělníci s motorovými pilami.

Vzhledem k některým těžko průjezdným úsekům silnic se hasičům prodlužoval čas dojezdu na místa zásahu. Přitom docházelo i k dalšímu zdržení v případech jiných zásahů při cestě na místo události. Hasiči řešili i několik těžších zásahů ve výše položených místech na Vsetínsku a Uherskohraďišťsku. Na takových místech museli silničáři nejdříve před zásahem hasičů prohrnout cesty k dojezdu až na místo události.

Hodinu před půlnocí začala být nejhorší situace na Vsetínsku, kde profesionální i dobrovolní hasiči řešili nepřetržitě desítky případů odstraňování spadlých stromů. Operační středisko HZS Zlínského kraje a operační středisko Územního odboru ve Vsetíně bylo „zavaleno“ stovkami telefonátů řidičů, policistů i silničářů volajících o pomoc.

O půlnoci se znovu zkomplikovala situace na hlavním tahu k hraničnímu přechodu ve Starém Hrozenkově, kde spadlé stromy zablokovaly dopravu.

Nad ránem se zvýšil počet výjezdů také na Zlínsku, a to především na známých lokalitách Petrůvka, Syrákov, Prohled apod.

Na žádost zaměstnanců ČD byla do obce Horní Lideč vyslána jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk a jednotka profesionálních hasičů podniku ČD z Přerova k většímu zásahu při odstranění mnoha stromů, blokujících železniční trať na Střelnou a ohrožujících bezpečnost provozu. Odklízecí a likvidační práce budou trvat několik hodin.

V celém kraji pomáhají s odklízením větví také hasiči z dobrovolných sborů, kteří zasahují ve svých obcích u méně závažných událostí, na chodnících a místních komunikacích.

Před polednem se situace v kraji výrazně zklidnila a zásahy jsou dokončovány především na Vsetínsku a na Kroměřížsku v lokalitách kopců Troják a Tesák.

Aktualizovaný souhrn všech zásahů zde…
Sdílet