Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na požár podkroví upozornil pes

Sedm jednotek hasičů zasahovalo ve čtvrtek 19. 5. 2011 večer a v noci na pátek v Bohušově, místní části Karlov (okres Bruntál) u požáru většího rodinného domku, částečně po rekonstrukci. Hasičům se podařilo zachránit část podkroví a střechy a celé přízemí objektu za bezmála 1,5 milionu korun. I tak se škoda vyhoupla také na 1,5 milionu korun. Požár se obešel bez zranění.

Operační středisko hasičů obdrželo informaci o požáru ve čtvrtek krátce před 21. hodinou. Uživatelé domu měli obrovské štěstí, protože na požár je upozornil štěkotem jejich věrný pes. Když se uživatelka domu šla podívat, co se děje, část podkroví již hořela. Žena ihned vytočila tísňovou linku hasičů.

K požáru vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic v Krnově a Bruntálu, s nimi také pět jednotek dobrovolných hasičů – z Bohušova, Města Albrechtic, Osoblahy, Slezských Rudoltic a Jindřichova. Na místě zasahovalo okolo 30 hasičů.

Oheň se šířil podkrovím dvoupodlažního rodinného domu o půdorysu 24 × 11 metrů, když byla zasažena i střešní konstrukce. Obyvatelé objektu již byli při příjezdu hasičů venku.

Hasičům komplikoval zásah hustý dým a silný žár. Po téměř dvou hodinách vyčerpávající práce hasiči dostali oheň pod kontrolu. Další dvě hodiny jim zabralo rozebírání části střešní konstrukce, včetně eternitu a izolační vaty, a dohašovací práce. Na kontrolu požářiště zůstali na místě až do pátečního rána místní hasiči z Bohušova.

Škoda vzniklá požárem byla předběžně stanovena na 1,5 milionu korun, když oheň zničil část střechy a podkroví krátce před ukončením rekonstrukce. Příčina vzniku požáru je v šetření HZS MSK Bruntál a Policie ČR.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet