Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zamykat dítě, psa či zapalovač v autě je hazard

I když květnové vysoké teploty ještě nedosahují na letní čtyřicítky, pobyt v zaparkovaném a nevětraném autě na ostrém slunečním svitu a navíc na přehřátém asfaltovém či betonovém povrchu se může stát velmi nebezpečným. Hasiči v Moravskoslezském kraji proto už dnes varují před tím, aby uživatelé vozidel nechávali uvnitř malé děti, zvířecí miláčky, o hořlavých předmětech, jako jsou zapalovače, ani nemluvě. Byť to bývá v dobré víře „jen na několik minut“, které se ale mohou protáhnout – třeba při frontě u pokladny obchodu či v čekárně lékaře.

Ilustrační foto

K jednomu z obdobných případů vyjížděli v pátek 20. 5. 2011 dopoledne profesionální hasiči z Frýdku-Místku (HZS MSK) do Místku. Žena zaparkovala osobní automobil Ford Focus do ulice nedaleko místecké polikliniky, na zadním sedadle ležel ještě ani ne roční chlapeček. Všechny dveře auta se při zavírání jedněch onou řidičkou z neznámých důvodů uzamkly, přitom klíče zůstaly ležet uvnitř na předním sedadle a v autě mimo dítěte nikdo nebyl.

Jak dlouho se žena snažila dostat do auta sama, nevíme. Když zavolala hasiče, na místě byla do pěti minut zdejší jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Protože chlapeček zatím nevykazoval žádné známky zdravotních obtíží, pokoušeli se hasiči zhruba ještě pět minut otevřít Focus bez poničení dveří. Protože se to nedařilo a matka začala být nervózní z toho, že je chlapeček uvnitř nějak podezřele klidný, s jejím svolením hasiči jedno okno auta rozbili a dveře otevřeli.

Ženě se zdálo dítě malátné i v náručí, proto hasiči ještě povolali rychlou záchrannou službu. Vyšetření zdravotního stavu chlapečka ale zřejmě (pro tentokrát) dopadlo dobře.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet