Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jiné pojetí represe požární ochrany

V roce 1996 jsem byl pozván americkým petrolejářským koncernem ESSOX na odbornou stáž do výcvikového centra texaské university v Lammaru.

Ilustrační foto

Výcvik byl zaměřen na zásady vedení a provádění likvidace požárů uhlovodíků v jakémkoliv skupenství, požáry v textilním, papírenském, leteckém, automobilovém, gumárenském, plasty zpracujícím průmyslu a požáry imitující průmyslové skládky. Na desítkách různých pracovišť výcvikového polygonu jsme si ověřovali, že za použití technických prostředků které jsme měli k dispozici (např. kombinovaných proudnic -voda, pěna, prášek – s výkony od 250 – 22 000 l/min, čerpacích jednotek s výkony až 24 000 l/min, hadic – ½“ až 8“ apod), neskutečně razantních a účinných hasebních látek, jakými byly 1% – pěnidla, hasební látka FIRE ADE 2000 s možností přiměšování ¼% u požárů typu A až 1% u požárů uhlovodíků, hasící prášky a za správně stanovené taktiky lze likvidovat i ty největší incidenty v krátkém časovém úseku.

Překvapivý byl i fakt, že se tak dělo s minimálním nasazením S + P, proti u nás běžně užívané taktice. Přesvědčili jsme se, že cíl – rychlý, účinný, efektivní zásah s co nejmenšími náklady, následky a škodou (hasičům jsou pojišťovnami i majiteli hrazeny náklady jen za prokazatelně uchráněné hodnoty), je podmíněn dodržením zejména těchto faktorů:

Zhodnocení situace u požáru

  • co hoří
  • plocha
  • množství
  • ohrožení okolí

Strategie zásahu

  • zhodnocení situace
  • stanovení S+P
  • zdroje S+P
  • doprava S+P na místo zásahu

Bezpečnost zasahujících

  • minimální množství hasiva
  • používání hasiv s vysokou koncentrací
  • intenzita dodávky hasební látky
  • používat pouze vyzkoušené a razantní has. látky
  • odstupová vzdálenost od požáru
  • výkonná hasící zařízení
  • druh hasebních zařízení
  • kvalitně vycvičenou jednotku (speciální zásah = specialisté znalí problematiky)

Pro názornost jsem připravil malé příklady porovnání nutné dodávky hasiv (voda + pěnidlo 3 % a voda + FIRE ADE 1%) v závislosti na zasaženou plochu požáru kapalnými uhlovodíky dle NFPA. Uvedené hodnoty hasebních látek musí být k dispozici před zahájením hašení na dobu 40 minut hašení.

Bez zajištění hodnot uvedených v tabulce je nemožné plochu požáru zdolat. Nezačínat. 

Ekonomika hašení:

  • voda cca 25 Kč/m3
  • pěnidlo 3% cca 150 Kč/kg
  • pěnidlo 1% cca 250 Kč/kg
  • FIRE ADE cca 200 Kč /kg

Kupecké počty zvládá snad každá gramotná osoba.

Z tabulky jasně vyplývá , že použitím kvalitních a velice účinných hasebních látek – sice s vysokou počáteční pořizovací hodnotou – se docílí v konci spolu s výkonnou technikou vysoké efektivity, finančních úspor, lepší kultury hašení, menší dopad na ŽP a podstatně menší nároky na nasazení S + P.

Proč se nyní na tomto místě vracím ke své profesní zkušenosti, kterou jsem mimochodem absolvoval i o deset let později a s dalšími novými poznatky?

Za to mohou některé zásahy jednotek HZS ČR při požárech – namátkou – v chemii, kde nejsou podnikové sbory, průmyslových výrobnách a skládkách hlavně s pneumatikami a plasty, požáry historických objektů apod. A dále mě k tomu nutí to stále stejné zdůvodňování orgány HZS ČR. Poslouchat jejich tiskové mluvčí, jak mluví přes kopírák jedno a to samé, proč, kdo může za to počasí, nebyla voda a.j. – to je pro zkušené a znalé hasiče opravdu „zážitek.“

Náš příběh

Po návratu z odborné stáže jsem okamžitě vypracoval zprávu určenou pro jednání představenstva mé Společnosti. V první části zprávy jsem shrnul současný stav všech atributů požární bezpečnosti v areálu Společnosti s vyhodnocením všech rizik spojených s výrobou – v našem případě těžkou chemií – které v případě havárie nejsme schopni svými silami zvládnout. A když ne my, tak už v této zemi nikdo.

Další částí naší zprávy byl návrh opatření jak zminimalizovat rizikové faktory vyplývající z výrobní produkce.

Vedení firmy pochopilo o čem je řeč a že největší petrochemicko – rafinérský komplex v ČR není stoh slámy, nebo nějaká kůlna i to, že má zodpovědnost vůči okolní společnosti a pověřila vedení HZS vypracováním dvouetapové „Koncepce požární ochrany na r. 1997– 2006 a 2007 – 2011“.

Do Koncepce byly zapracovány veškeré poznatky ze všech odborných stáží a školení (kromě USA i ze Švédska, Holandska, JAR či SRN), kterých se naši hasiči účastnili.

Hned první úkol byl přezbrojit HZSP na základě nových zkušeností dostatečným množstvím moderních hasiv.

Kromě nového razantního pěnidla, umožňujícího přiměšování již od 1%, pro likvidaci požárů všech druhů kapalin včetně polárních, byla pořízena i hasební látka FIRE ADE 2000, kterou nám předvedli právě v USA. Musím podotknout , že se v žádném případě nejednalo o nějakou show amerických obchodníků, ale pracovali jsme s opravdovým „hasebním dělníkem“. Ten v rukou vycvičeného hasiče dokáže opravdu zázraky. O tom jsme se mockrát v budoucnu přesvědčili při likvidacích požárů např. v přádelnách balíky s bavlnou nebo v papírnách balíky s lisovaným papírem, slévárnách žhavé slitiny , strusky i lázně, při lesních požárech, požárech dep s pneumatikami, plasty jejichž jsme i výrobci apod. O jeho kvalitě se měli možnost v budoucnu přesvědčit i hasiči při jeho nasazení při společných zásazích. Vůbec nedělám reklamu. Řeknu jen každému hasiči jediné: „opatři si aspoň jedno kilo, pohraj si s ním a uvidíš sám, co to umí“.

Samozřejmě že jsme znali i jiná zaručená hasiva nového tisíciletí dovezená do ČR různými obchodníky typu Pyrogel, Pyrocool, FM 2000 a podobné zboží. Vždy jsme si je pořídili, sami odzkoušeli. A vždy se ukázalo , že jejich užití v našem prostředí nelze akceptovat. Stejně jako různá pěnidla na bázi Light Watter.

Podobně byla řešena obměna technických prostředků.

Do výzbroje byly aplikovány :
malé i velké kombi proudnice, velkokapacitní hadice s kontejnery, čerpací jednotka – tzv. povrchová hydrantová síť, výkonná mobilní zásahová technika schopná přiměšovat minimální množství hasebních látek. MT byla navrhována tak, aby ji mohly plně obsloužit max. 3 osoby. Byla vybudována nová část hydrantové síě a další menší opatření. Nebyla modernizována stávající SHZ a PHZ. Někdo se asi zeptá proč. Protože z minulosti víme, že při výbuchu, nebo náhlém velkém vzplanuti je v první řadě vyřazeno právě SHZ či PHZ.

Obměna hasiv i TP se z počátku jevila jako drahá záležitost. Ale budoucnost ukázala, že naše cesta obměny vedla správným směrem. Vzhledem k možnosti mísit minimální poměry s vodou bylo možné snížit nároky i náklady na nutné zásoby hasiv, zásahy se podstatně slevnily, ušetřil se lidský faktor, značně se zkrátila doba hašení. Pořízením nových TP se maximálně zvýšila bezpečnost zasahujících. Zrychlil se a zjednodušil proces rozhodování při velení zásahu. Na nových, moderních poznatcích je dodnes postavena taktika zásahů a jsou podle nich tvořeny i PŠaV naší jednotky.

Nezanedbatelná je skutečnost, že modernizace a progres jednotky HZS přinesla Společnosti značné snížení nákladů na pojištění svého majetku.

Dalším faktorem je i zisk z provedených zásahů mimo Společnost. Smluvně je naše jednotka hojně využívána subjekty , které stojí nejen o uhašení, ale o ochranu a záchranu svého majetku.

Jen zřídka je naše jednotka využívána v rámci IZS. V tomto systému asi platí heslo – radši shořet než platit za poskytnutou službu – jak kdysi sdělil tisku jeden velitel jednotky nejmenovaného okresu.

Zarážející je fakt, že co pro svoji bezpečnost udělá firma a investuje do své ochrany nemalé finanční prostředky, jak je možné, že to samé neumí, či nechce umět stát, potažmo HZS ČR. Osobně očekávám, kdy se lidí odpovědných za stav požární ochrany v tomto státě někdo – daňový poplatník? – pojišťovny? – majitelé firem? – zeptá: „Jak jste vybaveni a připraveni k mojí ochraně, ochraně mého majetku, nebo majetku za který já ručím svými penězi a nemalými? Jste vůbec schopni mě a můj majetek ochránit?"

Posledním takovým důkazem je likvidace požáru výrobny umělých hmot v Chropyni. Před ničivým požárem ji nic a nikdo neuchránil. Proč? Před požárem proběhla kontrola firmy orgánem státní správy PO s konstatováním „jsou tam závady blabla.“ A ten samý státní orgán před časem dovolí majiteli zrušit hasičský sbor a přebere na sebe odpovědnost za požární bezpečnost v nebezpečné výrobně! Když už se tak stane, pak si hasiči tohoto orgánu musí zákonitě položit otázku. Máme šanci, jsme schopni se svojí stávající výzbrojí a výstrojí, bez moderních hasebních a technických prostředků, zkušeností případný incident většího rozměru v tomto prostředí adekvátně likvidovat? V tomto případě se rozhodli pro ANO. Bohužel se mýlili.

Závěrem si dovolím konstatovat – a to jsem se snažil sdělit poštou i paní ředitelce HZS Zlínského kraje – při tak velikém seskupení sil a prostředků je obdivuhodné, že se žádnému ze zasahujících nic vážného nestalo (moc dobře vím o čem mluvím). Jsem přesvědčen, že při zásahu nebyly využity všechny možnosti: např. nasazení síl hasičů specialistů z chemie, kteří mají největší praxí a jsou cvičeni pro likvidace těchto druhů požárů a mají k dispozici moderní hasební látky i technické prostředky. Dále postrádám u HZS ČR nasazení moderních hasebních látek a prostředků, (např. razantní pěnidla s minimálním % přimíšením, čerpací jednotky s příslušenstvím apod.)!

Jestliže nejsou dostupné ve státních hmotných rezervách, pak je jasné, že je někde chyba (nebo snad korupce při nákupech?). A zase se majitel objektu a hlavně pojišťovna, která jemu hradí všechny škody mnohdy zbytečně a i obyčejný občan musí ptát PROČ je tam nemají?

Místo nasazení čerpacích jednotek s hadicemi velkých rozměrů, včetně armatur pro dálkovou dopravu vody a velkokapacitních lafet pro efektivní hašení = úspora sil, ekonomika, rychlost a kultura hašení atd. (obojí je k dispozici v ČR), byly nasazeny desítky cisteren k dopravě vody na požářiště, které pak chybí k zajištění požární bezpečnosti jinde. Musí nás těšit, že v okolí nenastala i jiná nehoda.

Objektivně musím dodat, že jsem nebyl v místě zásahu a svou kritiku jsem projevil na základě oficiálně dostupných a uveřejněných dokumentů, videoreportáží, statí i fotografií z průběhu zásahu.

Závěr

Jak tak sleduji kam dospěl HZS ČR svojí činností, organizací (zde je nezbytná nutnost velkých změn a ví se jakých!), perspektivou, úrovní a kulturou hašen, je mi strašně líto těch obyčejných, řadových hasičů, kteří chodí do zásahů skoro bezbranní jak ovce (v mnoha případech sice jen dohašují) a přitom existuje tolik věcí, které mohou pomoci řešit i ta nejhorší nebezpečí. Výmluvu – nejsou peníze – neberu. Všechno je v lidech!

Jsem strašně rád, že jsem svých 35 let odsloužil v HZS firmy, která ví co je neštěstí a riziko, slyší varovná slova od lidí , které si platí.

Josef Kučerka
ředitel HZS CHEMOPETROL a.s.

Sdílet