Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pátek na Vysočině, bouřka, požáry, stromy…

Nejen bouřka zaměstnala dnes odpoledne hasiče v kraji Vysočina. Blesk zasáhl střechu domu a spadlo také několik stromů.

Hasiči vyjeli k nahlášenému požáru domu, který měl vzniknout od blesku do obce Vilémov na Havlíčkobrodsku. Po příjezdu jednotek na místo bylo průzkumem zjištěno, že blesk, který udeřil do střechy, způsobil naštěstí jen odhození střešní krytiny/tašek v počtu cca 20 ks a zapálil kabel. Likvidace události byla tedy rychlá a škody malé.

Další požár, který však zatím nelze dávat do souvislosti s bouřkou, se odehrává v obci Česká Bělá, kde hoří rodinný dům a hospodářské stavení. Na místě zasahuje celkem šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Serveru POŽÁRY.cz Petra Musilová, tisková mluvčí hasičů kraje Vysočina sdělila, že je již hlášená lokalizace požáru, o jeho příčině nelze zatím nic říct.

Aktualizace 22.05.2011 13:20

V 16:29 hod vyjelo šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů k požáru rodinného domu a hospodářského stavení v obci Česká Bělá. Na likvidaci požáru bylo nasazeno několik vodních proudů. V 17:07 hod se zasahujícím jednotkám podařilo požár lokalizovat.

Počet zasahujících jednotek byl zredukován. Požár se obešel zatím bez zranění osob. Škoda způsobená požárem byla předběžně vyčíslena na 4.000.000 Kč. Požár byl způsoben úderem blesku. Náhradní ubytování pro rodinu, která se díky požáru ocitla bez přístřeší zajistil starosta obce.

U požáru zasahovala jednotka profesionálních hasičů z Havlíčkova Brodu společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Přibyslavi, České Bělé, Ždírce nad Doubravou, Chotěboře a obce Havlíčkova Borová.

V obci Horní Cerekev byla hasičům hlášena další mimořádná událost. Měla se zde protrhnout hráz rybníka, toto se však nepotvrdilo. Přívalová voda se přes ni jen přelila a zatopila několik sklepů, ze kterých nyní hasiči odčerpávají vodu.

V kraji došlo vlivem větru k popadání dvou stromů na komunikaci, uvedla dále Petra Musilová.

ČHMÚ vydal krom bouřek další výstrahu, tentokrát před vzestupem hladin menších toků.

Bouřka na Vysočině

V souvislosti s dnešní odpolední bouřkou v našem kraji zasahovali hasiči u šesti událostí. Nejvíce z nich evidujeme v obci Horní Cerekev na Pelhřimovsku (3), kde se vlivem silného přívalového deště rozlil rybník na komunikaci a následně museli hasiči odčerpat vodu z několika zatopených sklepů rodinných domů. Na Havlíčkobrodsku blesk poškodil střechu rodinného domu ve Vilémově a zapálil rodinný dům v České Bělé. Při událostech nebyl nikdo zraněn.

Havlíčkobrodsko

V 16:10 hod přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina hlášení o požáru střechy rodinného domu v obci Vilémov. Ohlašovatel uvedl, že do rodinného domu udeřil blesk. K události okamžitě vyjely tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Průzkumem místa zásahu hasiči zjistili, že následkem úderu blesku došlo k pádu přibližně dvaceti tašek ze střechy domu. K požáru na místě nedošlo. Hasiči provizorně střechu domu zakryli. U události zasahovala jednotka profesionálních hasičů ze stanice Chotěboř společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Vilémova a Golčova Jeníkova.

V 16:29 hod vyjelo šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů k požáru rodinného domu a hospodářského stavení v obci Česká Bělá. Na likvidaci požáru bylo nasazeno několik vodních proudů. V 17:07 hod se zasahujícím jednotkám podařilo požár lokalizovat. Na místě stále probíhají likvidační práce. Počet zasahujících jednotek byl zredukován. Požár se obešel zatím bez zranění osob. Škoda způsobená požárem byla předběžně vyčíslena na 4.000.000 Kč. Požár byl způsoben úderem blesku. Náhradní ubytování pro rodinu, která se díky požáru ocitla bez přístřeší zajistil starosta obce. U požáru zasahovala jednotka profesionálních hasičů z Havlíčkova Brodu společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Přibyslavi, České Bělé, Ždírce nad Doubravou, Chotěboře a obce Havlíčkova Borová.

Pelhřimovsko

V 16:17 hod jsme přijali z Horní Cerekve hlášení o protržení hráze rybníka. Provedeným průzkumem však hasiči zjistili, že hráz protržena ani narušena nebyla. Voda z přívalového deště pouze zaplnila rybník a následně došlo k jeho přelití. Zatopena byla částečně komunikace v blízkosti rybníka. V obci potom hasiči provedli odčerpání vody z několika zatopených sklepů rodinných domů.

Jihlavsko

V 16:12 hod provedla místní jednotka dobrovolných hasičů odčerpání vody a oplach komunikace v Rohozné.

Třebíčsko a Žďársko se obešlo bez zásahu hasičů v souvislosti s bouřkou.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet