Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Šest hasičských jednotek hasilo roubenku po zásahu bleskem

Dne 20. 5. 2011, krátce před půl druhou odpolední, byl na krajské operační středisko moravskoslezských hasičů ohlášen požár novostavby v obci Bystřice na Třinecku (okres Frýdek – Místek). Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů HZS Moravskoslezského kraje, stanice Třinec a jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Bystřice, Jablunkov a Nýdek.

Po příjezdu na místo hasiči průzkumem zjistili, že se jedná o rozsáhlý požár novostavby dřevěné roubenky. Na místo byly povolány další síly a prostředky, jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Třinec – Guty a Mosty u Jablunkova. Požár v tuto dobu zachvátil již téměř celý dům. Velitel zásahu vyhlásil druhý stupeň poplachu a vyžádal na místo další cisterny. Objekt byl postaven z cedrových trámů a zásah komplikoval jednak silný déšť, ale rovněž velmi silné sálavé teplo, které ohrožovalo i zasahující techniku. Hasiči proto museli chladit i své zásahové vozy.

V době lokalizace, kdy se podařilo zabránit dalšímu šíření požáru (téměř po hodině zásahu) byl dvoupodlažní objekt roubenky téměř celý poškozený a ohořelý požárem. Na místo se dostavil i vyšetřovatel příčin požáru HZS MSK. Ten ve spolupráci s policií stanovil několik verzí příčin požáru, ale po dalším průzkumu a vyslechnutí svědků na místě požáru bylo zřejmé, že za vznik požáru může úder blesku. V té době se nad zdejší lokalitou přesouvala silná bouřka (viz radarová data na webových stránkách ČHMÚ www.chmi.cz).

Požár se šesti jednotkám hasičů podařilo zlikvidovat krátce po 17. hodině. Na místě zůstala místní jednotka sboru dobrovolných hasičů z Bystřice. Ta ještě po další hodině přivolala na místo automobilový žebřík a s jeho pomocí uhasila rozhořívající se skryté ohnisko požáru. Za jeho probuzení mohl silný vítr, který v tu chvíli na místě požáru foukal.

Při požáru nebyl nikdo zraněn ani usmrcen. Vyšetřovatelé spolu s majitelem odhadli škodu požárem způsobenou na 4 miliony korun. Objekt byl teprve rozestavěný a v době požáru nebyl obydlen.

kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet