Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prověřovací cvičení složek IZS

Prověřovací cvičení jednotek PO a složek IZS. Únik nebezpečných látek při dopravní nehodě u obce Albrechtice na Liberecku.

Ve středu 30. listopadu 2005 krátce po 15. hodině byla na Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje (HZS LK) nahlášena dopravní nehoda osobního automobilu a cisterny v obci Albrechtice u Frýdlantu. Řidič oznamující nehodu nahlásil, že z havarované cisterny uniká neznámá nebezpečná látka. Operační důstojník okamžitě povolal všechny základní složky IZS.
Na místo události vyjely jednotky HZS LK stanice Liberec a Raspenava s rychlým zásahovým vozem, dvěmi automobilovými cisternami a s protiplynovým a chemickým kontejnerem. Po provedeném průzkumu a zhodnocení situace hasiči páskami uzavřeli oblast kolem havarované cisterny, začali se oblékat do protichemických obleků a připravovat dekontaminační zónu. Příslušníci Policie ČR uzavřeli příjezdovou cestu.
Poté se tři hasiči s dýchacími přístroji a protichemickou výbavou vydali k havarované cisterně. Na místě nalezli havarovaný osobní automobil s dvěmi osobami a cisternu, z které vytékala neznámá látka. Podle kódu uvedeném na cisterně hasiči zjistili, že se jedná o vysoce jedovatou a snadno vznětlivou látku, chloraceton. Únik této látky byl neprodleně oznámen starostovi města Frýdlant a České životní inspekci. Poté vyprostili hydraulickým zařízením řidiče, který byl uvězněn ve voze. Spolujezdkyně měla poraněnou nohu a musela počkat na nosítka. Hasiči jí okamžitě nasadili dýchací přístroj. Muž v cisterně utrpěl poranění hlavy a ležel v bezvědomí na sedačkách. Hasiči všem osobám poskytli předlékařskou pomoc, vynesli je z nebezpečné zóny, dekontaminovali je a předali do péče Záchranné zdravotnické služby.
Celé cvičení bylo ukončeno kolem půl šesté večer.


ppor. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí HZS Libereckého kraje
Sdílet