Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Exploze skladu paliv u Londýna

Několik výbuchů ráno otřáslo oblastí Hemel Hempstead severně od Londýna. Podle policie je příčinou explozí ve skladu paliv zřejmě nehoda. Podle svědků je zničeno několik domů, ze skladu šlehají desítky metrů vysoké plameny.

16:15 hod. – Prozatím bylo potvrzeno 43 zraněných, z toho dva vážně a žádné oběti na životech.


Svědci tvrdí, že po prvním velkém výbuchu následovalo ještě několik menších explozí. Výbuchy bylo slyšet ve vzdálenosti několika kilometrů, první se ozval v 6:03 hod. ráno místního času, další dvě velké exploze následovaly v 6:26 a 6:27.

„V okolí buncefieldského skladu došlo k výbuchu. Zatím nemáme informace o obětech. Jsme na místě, ale kvůli množství kouře je těžké cokoliv zjistit,“ řekla agentuře Reuters policejní mluvčí.

Podle BBC výbuch zasáhl sklad paliv v Buncefieldu, asi 40 kilometrů severně od Londýna. Kvůli výbuchu byla uzavřena přilehlá dálnice M1. Sklad leží nedaleko letiště Luton, které bylo kvůli požáru také zcela uzavřeno. Svědci, které cituje televize Sky News, také říkají, že exploze zničily několik domů v okolí, tlaková vlna trhala střechy. Rozbíjela také okna v okruhu několika kilometrů. Kvůli tomu musel být například evakuován hotel v Hemel Hempsteadu.

Po explozích se sklad ocitl v plamenech, které dosahují do výše 80 – 100 metrů. „Je to scéna naprosté devastace,“ uvedl reportér BBC Colin Campbell, který je na místě katastrofy. Na místě zasahují stovky hasičů z celého okolí.

V areálu skladu se podle zaměstnanců nachází 20 nádrží, v kterých bylo přes 3 miliony galonů paliva (což je více než 13 600 000 litrů). Skladiště je hlavním distribučním místem společností Total a Texaco a skladuje kerosin (letecké palivo) pro letiště Heathrow a Luton.

Zdroje: iDnes, CNN, BBC.
Foto: BBC a SKY News
Sdílet