Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči evakuovali 20 lidí

Na Rokycanské třídě v Plzni hořel obytný dům. Na místě zasahovalo několik hasičských jednotek. Z domu muselo být evakuováno asi dvacet lidí. Dvoupodlažní objekt slouží jako vietnamská ubytovna.

K požáru dvoupodlažní ubytovny, kde byli ubytováni občané vietnamské národnost,i na Rokycanské třídě v Plzni – Lobzy, vyjížděli včera (11. 12. 2005) před čtrnáctou hodinou profesionální hasiči ze stanic Košutka, Pobřežní a Slovany. Jelikož síly a prostředky nestačily, byli na místo povoláni ještě profesionální hasiči TA Služby, profesionální hasiči Českých drah a dobrovolní hasiči z Koterova, Doubravky a Božkova. Z objektu muselo být evakuováno kolem 20 osob. Požár se hasičům podařilo lokalizovat asi po hodině. Likvidace požáru nebyla zatím stále nahlášena. O některé evakuované obyvatele ubytovny se postaral starosta Doubravky. Na místě pomáhala také Terénní krizová služba Diecézní charity Plzeň, která připravila pro evakuované teplý čaj, občerstvení a hygienické potřeby. Nezapomněla ani na občerstvení zasahujících hasičů. Pomoc nabídli i obyvatelé vedlejšího domu. Požár zasáhl podkroví a střechu ubytovny. Hasiči museli zasahovat v dýchací technice. Po určitou dobu byl v místě zastaven provoz a byly dokonce vypnuty troleje. Ve večerních hodinách byl obnoven provoz v jednom pruhu a začaly jezdit i trolejbusy. Zásah komplikoval mráz a nedostatek vody, která se dovážela z okolních hydrantů. Během zásahu museli hasiči rozebírat rovněž střešní konstrukce a podlahy v podkroví, aby dohasili případná ohniska požáru. Místo zásahu muselo být rovněž osvětleno. Po jednadvacáté hodině zůstaly na místě již pouze dvě vozidla ze stanic Slovany a Košutka. Nyní je na místě již jen vozidlo ze stanice Košutka.
Pokud jde o škodu, ta byla předběžně vyčíslena na 1.500 tisíc korun. Ve vyšetřování příčin požáru se bude pokračovat ještě dnes. Zatím byla předběžně jako příčina stanovena nedbalost a nebo technická závada na elektroinstalaci.

Tiskový mluvčí HZS Plzeňského kraje: por. František Vaško

Od půl čtvrté odpoledne je na místě zásahu také tým Terénní krizové služby Diecézní charity Plzeň. Profesionálové i dobrovolníci připravili pro evakuované teplý čaj, občerstvení a hygienické potřeby. Ve spolupráci s pracovníky městského úřadu jsou připraveni pomoci zasaženým při zajištění náhradního ubytování a dalších potřeb. O pomoc však zatím požádalo pouze pět občanů. Ostatní našli dočasné útočiště u známých.

Po sedmé hodině večerní zůstává tým na místě. Po dohodě s velitelem zásahu zajišťuje občerstvení pro zasahující hasiče, kteří pracují ve velmi náročných podmínkách. Nakoupili bagety a rozdávají čaj, kávu a oplatky. Pomoc nabízejí také obyvatelé sousedního domu.

Karel Šimr
www.charita.cz/plzen (KRIZOVÁ SLUŽBA)
Sdílet