Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Muž utrpěl těžké popáleniny

Dne 10. 12. 2005 v 19:05 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Huštěnovice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Babice (nový zásahový vůz MAN) a Traplice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v centru obce došlo k požáru v jedné z místností rodinného domu.

Při požáru došlo k jednomu velmi těžkému zranění muže středního věku. Ten utrpěl těžké popáleniny na 70% těla. Z domu byl vynesen spolubydlícími, kteří ho před mrazem a pro lepší pohodlí uložili do osobního auta před domem. Po příjezdu sanitky byl okamžitě předán do péče lékařky zdravotnické záchranné služby. Po nutném prvotním ošetření byl převezen do nemocnice v Uherském Hradišti, kde byl organizován transport pacienta vrtulníkem do popáleninového centra v Brně. I přes svá těžká zranění muž uvedl, že se pokoušel nalévat petrolej do lampy ke svícení, když vznikl požár od jeho zapálené cigarety. Pod vlivem alkoholu nebyl schopen rychlé reakce ke své záchraně. Jeho dva spolubydlící utrpěli lehký šok z požáru a zranění kamaráda, kterého stačili vynést před dům. Sami neutrpěli žádná fyzická zranění a jejich stav si ani nevyžádal odbornou pomoc nebo ošetření.

Hasiči rozvinuli několik proudů vody a v dýchacích přístrojích pronikli do hořícího domu. Požár se rozšířil přes dřevěné stropy na část střechy domu a hrozilo zasažení sousední budovy obecního úřadu. Společným zásahem profesionálních a dobrovolných hasičů se podařilo zabránit dalšímu rozšíření požáru a vzniku velkých škod. V nejvíce požárem poškozené místnosti museli hasiči strhnout část dřevěného stropu. Dům byl postupně odvětrán přetlakovou ventilací. Při samotném hasebním zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl v jedné z místností přízemního rodinného domu, který je řadu let bez elektrického proudu a přebývali v něm tři muži se sociálně slabším zázemím. Požár vznikl nedbalostí jednoho z mužů, který manipuloval s hořlavou kapalinou, a přitom kouřil cigaretu. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 80.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit především hodnoty sousedního domu se sídlem místního obecního úřadu ve výši 1 mil. Kč.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet