Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Školák si na vlastní kůži prověřil při požáru poznatky dráčka Hasíka

V úterý 24. 5. 2011 ráno vyjely dvě jednotky hasičů k požáru kuchyně v bytě v přízemí (1.NP) ve Studénce, místní části Butovice (okres Nový Jičín). Po příjezdu na místo události hasiči zjistili, že požár již uhasil syn uživatelky bytu (ročník 2001). Proto hasiči už jen byt prozkoumali a zakouřenou místnost odvětrali.

I původcem požáru byl již zmiňovaný chlapec. Ráno před odchodem do školy si přihříval polévku v kastrůlku na kombinovaném sporáku. Aby si nepopálil ruce, sundával horký kastrůlek z plynového hořáku pomocí utěrky. Ta však vzňala a spadla na podlahu. Chlapec duchapřítomně uchopil druhou utěrku a plácáním uhasil požár první utěrky i počáteční požár koberce. Pak ihned zavolal hasiče.

Zajímavostí je skutečnost, že chlapec navštěvuje druhou třídu Základní školy v Tovární ulici ve Studénce a před nedávnem zde absolvoval školení v rámci dlouhodobého projektu preventivně výchovné činnosti v celém Moravskoslezském kraji, prezentovaného logem a maskotem zeleného dráčka Hasíka (www.hasik.cz). O zajímavým způsobem vedenou výuku či spíše hru mimo školní lavice (někdy i bez pedagogů) se i zde ve Studénce starají vyškolení instruktoři z řad příslušníků Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) i dobrovolných hasičů.

Chlapec se zachoval přesně podle instrukcí školitelů – počáteční požár uhasil a vše ihned oznámil na tísňovou linku hasičů, jejíž číslo se učí zapamatovat právě druháci. Do příjezdu hasičů čekal před domem, hasiče dovedl do bytu a „vše“ jim ukázal.

Druhou zajímavostí je skutečnost, že na místo se dostavil se svou zasahující jednotkou (dobrovolných hasičů ze Studénky) i instruktor preventivně výchovné činnosti, který na zmíněné škole přednášel.

Požárem způsobená škoda byla díky pohotovému zásahu školáka velmi malá – celkem jen dva tisíce korun na částečně ohořelém koberci a dvířkách skříňky kuchyňské linky. Chlapec byl pochválen za pohotovou likvidaci začínajícího požáru a hasiči mu ještě vysvětlili, jak se příště zachovat, aby vůbec nezačalo hořet.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet