Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči veřejnosti opět otevřou největší stanici

Tradiční Dny otevřených dveří se od pátku do neděle 27. – 29. května uskuteční na centrální požární stanici v Lidické ulici 61 v Brně.

Dny otevřených dveří budou stejně jako v minulých letech součástí doprovodných programů festivalu Brno – město uprostřed Evropy. V největší požární stanici v Brně v Jihomoravském kraji hasiči návštěvníkům předvedou mobilní zásahovou techniku a prezentaci výzbroje, výstroje a věcných prostředků. Skupinkám návštěvníků bude k dispozici hasič, který je provede po areálu stanice a poskytne jim odborný výklad.

Hosté hasičů uvidí základní i speciální mobilní požární a další techniku – cisternové automobilní stříkačky, výškovou techniku, vyprošťovací a chemický automobil, kontejner pro pro nouzové přežití v terénu, atd. Prohlédnout si mohou také vybavení hasičů – lezců pro vyprošťování a záchranu osob ze sutin a závalů, pro zajišťování stability budov s narušenou statikou, uvidí také unikátní štěrbinou kameru k průzkumu úzkých a nepřístupných prostor.

V areálu stanice si lidé mohou prohlédnout prezentaci zásahu k likvidaci následků úniku nebezpečné látky včetně kontejneru se speciální technikou pro zásahy u chemických a ropných havárií. Letos poprvé návštěvníci uvidí mobilní stanoviště pro dekontaminaci osob a zasahujících hasičů. Ve štábním automobilu hasiči předvedou činnost mobilního operačního střediska včetně pracoviště pro příjem tísňových linek, vysílání jednotek k zásahům a koordinaci jejich činností v terénu. Pro děti i dospělé hasiči připravili prezentaci preventivně výchovného programu Výchova dětí k požární ochraně a ochraně obyvatel. U maskota programu – dráčka Hasíka – si malí návštěvníci mohou vyzkoušet také svoji šikovnost při plnění drobných úkolů, například při hašení makety hořícího domečku.

Dny otevřených dveří u hasičů v Lidické ulici každoročně patří k velmi vyhledávaným částem celoměstského festivalu. Loni si požární stanici prohlédlo několik tisíc lidí.

Letos bude požární stanice veřejnosti přístupná od pátku do neděle vždy od 9 do 16 hodin. V sobotu dopoledne se na stanici uskuteční také vyhodnocení soutěže Požární ochrana očima dětí. Protože i během Dnů otevřených dveří budou hasiči v Lidické ulici v nepřetržité pohotovosti k likvidaci požárů, zásahům u dopravních nehod nebo u jiných událostí, někteří návštěvníci možná uvidí i skutečný, „ostrý“ výjezd hasičů k zásahu.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet