Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kontejner nouzového přežití mají i na Vysočině

Jedním z hlavních úkolů v oblasti ochrany obyvatelstva, tak jak to ukládá zákon č. 239/2000 Sb, o integrovaném záchranném systému, je zabezpečení opatření nouzového přežití obyvatelstva postiženého mimořádnou událostí.

V usnesení vlády ČR č. 417/2002 ke koncepci ochrany obyvatelstva jsou rozpracována jednotlivá opatření. V oblasti nouzového přežití při mimořádných událostech uložilo toto usnesení vlády, mimo jiné, vybavit HZS krajů mobilními kompatibilními kontejnerovými soupravami.

HZS kraje Vysočina byl nedávno vybaven jedním kontejnerem nouzového přežití (KNP). Díky jemu může spolu s vlastními zásobami materiálu pro nouzové přežití poskytovat rychlou a účinnou pomoc obyvatelstvu v případě mimořádné události, jejíž vznik lze časově a prostorově obtížně předvídat.

Co vlastně KNP je a jaké jsou jeho možnosti využití? KNP pro 25 – 50 osob je kontejner skříňového provedení, který je členěn na 3 části: prostor pro hygienická zařízení a zásobníky vody, prostor pro ohřev stravy a nápojů, prostor pro uskladnění materiálu a zařízení. Vybavení kontejneru musí zajistit ochranu pro 25 – 50 osob před nepříznivými povětrnostními podmínkami při nepřetržitém provozu po dobu 24 hodin za těchto podmínek:

  • poskytnutí horkých nápojů pro 25 – 50 osob,
  • poskytnutí studené nebo ohřáté stravy pro 25 – 50 osob,
  • prostor pro současnou konzumaci stravy pro 25 – 50 osob (stoly a lavic),
  • zajištění předlékařské vyšetření pro 1 osobu,
  • hygienické zázemí – toaleta (chemický WC),
  • sprchový kout s průtokovým ohřívačem vody,
  • vytopení nafukovacího stanu pro 25 – 50 osob při venkovní teplotě –5°C na teplotu nejméně + 15°C do 1 hodiny od uvedení tepelného zdroje do činnosti.

Kontejner má vlastní zdroj a rozvod elektrické energie s možností připojení i na vnější zdroje. KNM má zásobu 500 l pitné vody a 500 l užitkové vody ve 2 zásobnících a má i možnost připojení na vnější vodní zdroj. Kuchyňka kontejneru je vybavena lednicí 200 l, mikrovlnou troubou, elektrickým dvouvařičem, rychlovarnou konvicí, sadou kuchyňského nerezového nádobí a jídelního nádobí na jedno použití.

Kuchyň bude doplněna porcovaným čajem, cukrem, citrónovou šťávou, suchary, konzervami a balenou pitnou vodou. V KNP budou také uloženy vakuově balené dětské pleny, dámské vložky, kojenecké láhve s dudlíky, jednorázové ručníky, papírové kapesníky, dávkovače s mýdlem, zdravotní desinfekce. KNP bude vybaven z vlastních zdrojů HZS materiálem humanitární pomoci, např. přikrývkami apod.

Nafukovací stan červeno-oranžové barvy o rozměrech 10×6×3 metry lze pomocí vzduchového kompresoru postavit do 4 minut. Stan je vybaven vytápěcím dieslovým agregátem a také osvětlovací soupravou. Osvětlen a ozvučen je také celý prostor rozvinutí kontejneru.

V případě potřeby lze rozšířit kapacitu kontejnerů jejich spojením s kontejnery z jiných krajů.

Nasazení kontejneru si lze představit například při povodních, při velké sněhové kalamitě, která by postihla dálnici D1, ve které by uvízlo mnoho vozidel, jejíž osádky by potřebovaly ohřátí, hygienu, občerstvení či jinou pomoc, a v dalších případech.

Ing. Vladimír Čech
oddělení ochrany obyvatelstva krajského ředitelství
HZS kraje Vysočina

Sdílet