Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Divoké chrudimské ráno

Hasiči z Pardubického kraje, územního odboru Chrudim, během rána likvidovali několik požárů. Hořel rodinný dům, přístavba chatky a nakonec hospodářské stavení.

Dne 13. prosince 2005 v 5:34 hodin byli chrudimští hasiči přivoláni k požáru rodinného domku v Chrudimi. Při příjezdu hasičů na místo bylo zjištěno, že se jedná o požár elektrické instalace. Dvě osoby se při požáru nadýchaly jedovatých zplodin a záchranná služba je musela převézt do nemocnice k ošetření. Hasičům se podařilo požár zlikvidovat v 6:01 hodin, poté hasiči nasadili k odvětrání zadýmených prostor přetlakovou ventilaci.
Příčinou vzniku požáru byla technická závada na televizoru. Škoda je předběžně vyčíslena na 466 tisíc korun. Událost byla ukončena v 7:06 hodin.

Ale již v 7:10 hod. byl na operační středisko hasičů oznámen požár přístavku u chaty v obci Seč-Ústupky. Na místo ihned vyjeli profesionální hasiči ze Seče a místní dobrovolní hasiči. Podle svědka údajně před požárem bylo slyšet výbuch. Při příjezdu hasičů na místo hořel dřevník u chaty. Požár se podařilo hasičům dostat pod kontrolu v 7:27 hodin a zcela zlikvidován byl v 10:38 hodin. Následně musel být dřevník rozebrán. Na místo se dostavil i vyšetřovatel hasičů, aby přesně stanovil příčinu vzniku požáru. S ním spolupracuje i tým vyšetřovatelů Policie ČR. Výše škody se stále zjišťuje.

O sedm minut později, tedy v 7:17 hod., byl na operační středisko hasičů oznámen další požár, a to mezi obcemi Prachovice a Starý Dvůr. Jednalo se o hospodářské stavení. Na místo byla vyslána profesionální jednotka hasičů z Chrudimi, jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Prachovice, Heřmanův Městec a Třemošnice. Při příjezdu hasičů byly požárem zasaženy půdní prostory a střecha o rozloze přibližně 5×10 m. V tomto případě hasiči požár lokalizovali v 7:53 hodin a zcela zlikvidován byl v 9:27 hodin. I tady vyšetřovatel hasičů zjišťuje, co bylo příčinou vzniku požáru. Předběžně byla škoda vyčíslena na 100 tisíc korun.

nstržm. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet