Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vylezl na komín a odmítal komunikovat

Desítky policistů, hasičů a záchranářů zaměstnal ve čtvrtek ráno muž, který vylezl na komín v Toužimi na Karlovarsku, a odmítal s kýmkoliv komunikovat. Dolů se nakonec dostal s pomocí lezecké skupiny hasičů ze stanice Mariánské Lázně.

O spolupráci při záchraně sebevraha požádala policie hasiče ve čtvrtek krátce před sedmou hodinou ráno. Muž seděl na vrcholu komína v průmyslovém areálu v Toužimi ve Žlutické ulici. Na místě zasahovalo družstvo hasičů ze stanice Toužim, lezecká skupina ze stanice Mariánské Lázně a povolán byl také padesátimetrový automobilový žebřík plzeňských hasičů.

S mužem na komíně komunikovala ze země policejní psycholožka, přímo za mužem na vrchol komínu poté vylezl člen lezecké skupiny hasičů, který je zároveň členem psychologického týmu. S mužem si začal povídat, donesl mu vodu a podařilo se mu jej přesvědčit, aby slezl dolů. Hasiči muže zajistili pomocí lezeckého vybavení a společně slezli na zem.

Automobilový žebřík byl připraven pro případ, že by zachraňovanému muži docházely síly, nakonec nebylo potřeba ho použít. Hasiči na zemi předali muže do péče záchranné služby.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet