Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru hasiči našli chemikálie

Dne 13. 12. 2005 krátce po 19. hodině vyjely jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, stanice Nový Jičín a jednotky sboru dobrovolných hasičů Ženklava, Štramberk a Kopřivnice k požáru bývalé hospody v Ženklavě.

Po příjezdu na místo hasiči průzkumem zjistili, že hoří jeden z pokojů bývalé hospody, která nyní slouží jako ubytovna. Při průzkumu nebyly nalezeny žádné osoby, ale v místě požáru byly nalezeny 2 tlakové lahve s propan-butanem (2 a 10 kg). Hasiči je vynesli mimo objekt a ochladili je. Protože prostor ubytovny byl velmi silně zakouřen, nasadili hasiči přetlakovou ventilaci k odvětrání zplodin hoření. Během 25 minut po příjezdu jednotek se podařilo požár lokalizovat. Jednotky prováděly kromě hašení i další průzkum objektu a rozebraly střešní konstrukci nad místem požáru. V okolních místnostech byly nalezeny lahvičky s chemikáliemi. Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice Nový Jičín se speciálním zásahovým automobilem pro chemické havárie, byli aktivizováni specialisti z chemické laboratoře Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ve Frenštátě pod Radhoštěm. Při detailním průzkumu v objektu bylo nalezeno několik další lahviček s chemikáliemi. Obaly byly uzavřené a nepoškozené. Chemikálie byly uloženy ve speciálních kontejnerech a byly bezpečně převezeny k další identifikaci a likvidaci do laboratoře.
Ve 21 hodin byl požár jednotkami hasičů úplně uhašen. Škoda na objektu ubytovny nebyla velká, vzhledem k charakteru a stáří vybavení byla majitelem stanovena na 7 tisíc korun. Příčinu požáru v současnosti zjišťují vyšetřovatelé HZS kraje a Policie ČR. Při požáru nebyl nikdo zraněn ani usmrcen, nalezené chemické látky neohrozily okolí a byly bezpečně zlikvidovány.


mjr. Ing. Petr Faster
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

Ilustrační foto.
Sdílet