Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V posledních minutách se podařilo muže uhasit a zachránit

Dne 27. 5. 2011 v 18:43 hod. byli hasiči informováni o požáru ve výškové budově ve Valašském Meziříčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů z Poličné a jednotka profesionálních hasičů podniku Deza a.s. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v jednom z bytů v 9. podlaží, který je situován na střeše výškové budovy.

Podezření na požár ohlásil jediný svědek, který si všiml kouře vycházejícího z okna bytu ve výškové budově. Na místo okamžitě vyrazili hasiči s potřebnou technikou.

První cisterna hasičů na místo dorazila už za tři minuty od výjezdu ze stanice. Hasiči rychle vyběhli na ochoz v posledním patře a přes okno se dostali do bytu s požárem. Uvnitř jedné obytné místnosti byl nalezen na pohovce muž, na kterém hořelo oblečení.

Hasiči plameny na muži bleskově uhasili pomocí vody a muže středního věku dostali ze zakouřeného bytu. Následně byl spuštěn automobilovým žebříkem na zem, kde byl předán do péče připravené posádky zdravotnické záchranné služby. Po ošetření byl pacient s popáleninami převezen do nemocnice k další nezbytné péči.

Požár se hasičům podařilo lokalizovat asi po deseti minutách zásahu. Po uhašení požáru na muži museli hasiči dohasit také doutnající pohovku a zabránit dalšímu případnému rozhoření nebo rozšíření požáru. Byt ve střešní nadstavbě panelového domu byl postupně odvětrán od zplodin hoření.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl v prostoru pohovky, kde muž ležel a byl nalezen. Požár zasáhl část pohovky a oblečení na muži. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření. Prověřujeme možnost nedbalostního jednání, např. při kouření, stejně jako i další verze. Požárem způsobené materiální škody se odhadují v řádech tisíců korun.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet