Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Investice do SHZ se vyplatila

Dne 13. 12. 2005 ve 12:50 hod. byli hasiči informováni o požáru v podniku na výrobu lepidel v Otrokovicích. Duchapřítomnost dvou zaměstnanců zabránila vzniku nebezpečného požáru

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů z Otrokovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v areálu místních firem došlo v jedné z výrobních hal k výbuchu a požáru míchacího stroje vysoce hořlavých látek na výrobu lepidel.

Požár vznikl v jednom z míchacích kotlů, kde se slučuje toluen s koncentráty lepidel a vzniká výsledný produkt k distribuci. Požár zachvátil horní plnicí část kotle a částečně jej poškodil. Po spuštění výroby lepidla došlo v kotli k výbuchu a následnému požáru vysoce hořlavých látek. Výbuch uvolnil zajišťovací šroub víka kotle, a tím se aktivoval systém zaplavovacího pěnového zařízení. Toto speciální stabilní hasicí zařízení začalo produkovat obrovské množství hasicí pěny z pevně instalovaných výrobníků.

Dva zaměstnanci firmy však při požáru zachovali chladnou hlavu, neutekli a navíc se sami snažili požár uhasit. Jeden z nich vzal mokrý hadr, kterým přikryl uvolněné víko hořícího kotle. Tím bylo zabráněno v přístupu vzduchu do kotle a požár byl výrazně utlumen. Následně zaměstnanci použili ruční práškový hasicí přístroj a požár zcela uhasili. Tak zabránili rozšíření požáru na další výrobní zařízení firmy a na celou výrobní halu s vysoce hořlavými látkami. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu hasičů bylo již hasicí zařízení vypnuto zaměstnanci, kteří je zastavili po uhašení požáru. Hasiči zkontrolovali celou výrobní halu na lepidla proti případnému vzniku dalšího požáru a vyčkali příjezdu vyšetřovatele.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Pravděpodobnou příčinou vzniku požáru byl výboj statické elektřiny při míchání a výrobě lepidla. Požárem způsobené škody byly vyčísleny na 30.000 Kč. Uchráněné hodnoty správnou reakcí zaměstnanců, a také aktivací zaplavovacího pěnového zařízení, jdou do milionů korun.

Stabilně instalované zaplavovací pěnové zařízení je schopno v případě vzniku požáru vyprodukovat takové množství hasicí pěny, které by zaplnilo celou výrobní halu.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet