Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hořící vánoční stromeček

Pohled na hořící vánoční stromeček ve většině lidí vzbuzuje hrůzu. Jsem ale přesvědčen o tom, že mnohé zasvěcence v požární ochraně předložené záběry potěší. Minimálně jako studijní materiál.

Od Jiřího Blažka z Kladna jsme dostali krátké video, na kterém je zobrazen hořící vánoční stromeček. Pro mě, jako zjišťovatele příčin požárů, to jsou velice zajímavé záběry. Zejména je fascinující vidět rychlost a způsob šíření požáru. Kolikrát jsem se u lidí ve vyhořelých bytech setkal s udiveným dotazem, jak to mohlo tak rychle a všechno shořet. Zajímavá je také představa, jak by asi takový požár likvidovali obyvatelé paneláku, kde nejsou hasicí přístroje a hadice v hydrantech. Stihli by do deseti vteřin naplnit kýbl vodou a uhasit požár vlastními silami přes tak silné zakouření bytu?

Zcela určitě tento rok postavím stromeček do rohu, kde nepovedou žádné elektrické rozvody, nebude žádná lampička, natož pak svíčka. Na laciná světýlka z tržnice snad raději ani nepomyslím. Jednoduchý a tradiční stromek ozdobený perníkem, ořechy a sušeným ovocem bude bohatě stačit.

Hořící vánoční stromeček
Sdílet