Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár stodoly a přilehlých objektů v Tršicích

Během následujících třiceti minut ( 2:39 hod ) přijalo operační středisko hasičů další informaci o požáru stodoly o rozměrech 20×4 metrů s přilehlými menšími dřevěnými přístavky v obci Tršice. K likvidaci postupně vyjelo šest jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů.

Profesionální jednotka požární stanice Olomouc, osádky dvou cisternových vozidel, společně s dobrovolnými hasiči Doloplazy, Tršice, Hlubočky, rovněž dvě cisternová vozidla, dále Velká Bystřice a Velký Týnec. Rozsáhlý požár zcela zničil střechu stodoly a postupně se rozšířil i na další menší dřevěné budovy přilehlé ke stodole. Na místě stále zasahují všechny nasazené jednotky.

Velitel zásahu požádal v průběhu likvidace o postupné posílení nejen dalšími cisternovými vozidly pro zásobování vodou, ale i o jednotky s větším počtem hasičů, pro rozebírání požárem zasažených budov. Ty jsou objemově zcela zaplněné dřevem a dalším materiálem různého druhu. Pro samotnou lokalizaci požáru hasiči nasadili celkově 13 proudů. Během zásahu bylo nutné doplnit jednotky PHM a rovněž další dýchací technikou.

V současnosti ( stav 6:00 ) stále jednotky provádí rozebírání ohořelých konstrukcí a vynášení naskladněného materiálů. Samotná stodola je zaplněna velkým množstvím dřeva, které stále hoří sálavým plamenem. Část střešní konstrukce se zřítila a proto je zde zapotřebí zvýšené opatrnosti při pohybu a provádění hasebních prací. Dostatečná zásoba vody je řešena nejen z hydrantu u domu, ale také kyvadlovou dopravou cisternami z nedalekého vodního zdroje.

Aktualizace 06:15:
Na místo se dostavila starostka obce, v současnosti se řeší odvoz požárem zasaženého materiálů na místní skládku.

Aktualizace 07:12:
Na místo povolán statik k řešení stavu budovy a možnému nařízení demolice.

Aktualizace 11:00:
Jednotky stále pokračují v hasebních pracích a postupném vynášení požárem zasaženého materiálu, který zcela zaplňuje budovu o rozměrech 20×4 m a výšky zhruba 6 metrů. Ve středu budovy stále hoří uskladněné dříví a jiný materiál.

Řídící důstojník požádal o pomoc Samostatnou záchrannou rotu Olomouc Armády ČR s žádostí o vyslání techniky typu UNC, pro vyvážení vyhořelého materiálu. Hasiči rovněž odstranili zbytky ohořelých trámů střešní konstrukce, tak aby neohrožovaly nasazené jednotky při vyklízecích pracích. Na místě je také asistent psychologa Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, který poskytuje intervenci majiteli vyhořelého objektu.

Předpokládaný odhad hasebních prací a postupného vyvážení materiálu je odhadován na několik dalších hodin. O nařízení nutné demolice nebylo rozhodnuto.

Aktualizace 20:00
Hasiči za použití nakládací techniky a vlastními silami z velké části vynosili a vyvozili ohořelý materiál, provedli dohašení větších ohnisek a všechny nasazené jednotky se vrátili zpět na své základny. Na místě zůstává pouze místní jednotka Tršice, ta zde bude ještě několik hodin dohlížet na požářiště.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet