Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravští hasiči odchytili metrového leguána

Mezi nemálo důležité úkoly hasičů patří vedle záchrany osob a majetku i záchrana zvířat. Nejčastěji jde o vyvádění koní, krav, telat či jiných hospodářských plemen z hořících stájí, kravínů a dalších hospodářských objektů. Někdy skončí srnka či pes v kanálu či studni bez víka. Čas od času jsou ale hasiči vyzváni k záchranám ušlechtilejších tvorů. Především ti profesionální k tomu mají vhodné vybavení i přirozenou šikovnost…

Do seznamu cizokrajných tvorů, které v několika posledních letech pomohli zachraňovat profesionální hasiči na území Moravskoslezského kraje, přibude po uplynulém týdnu i hnědozeleně zbarvený leguán. Už podruhé za posledních pět let – prvního ještěra chytili hasiči v červnu 2007 na hranici Karvinska a Frýdecko-Místecka a v květnu 2011 v Ostravě-Porubě. Oba zásahy byly rychlé a úspěšné.

Ve čtvrtek 26. 5. 2011 v podvečer byla jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Ostravě-Přívoze přivolána k odchytu leguána, který si užíval svobodu na stromě ve výšce tří metrů v Ostravě-Porubě v ulici U Oblouku. Při příjezdu hasičů metrového leguána pozorně hlídali či sledovali dva strážníci Městské policie Ostrava.

Hasiči se k postupu záchrany či odlovu rozhodli velmi rychle – elegantním způsobem najeli vozidlem Dennis pod větev, na které si leguán hověl. Přímo z větve stromu leguán putoval do plátěného pytle, a to za nadšeného jásotu přihlížejícího davu. Leguána hasiči ještě odvezli do ostravské zoologické zahrady.

Pokud si dobře vzpomínám, i zásah v polovině června 2007 v malé obci Vělopolí (se dvěma stovkami obyvatel na hranicích Karvinska a Frýdecko-Místecka) byl rychlý, i když se leguán snažil uniknout v koruně břízy. Zřejmě utekl dětem, které se jím chtěly pochlubit kamarádům.

Na operační středisko hasičů zavolala rozrušená majitelka leguána. Když českotěšínská jednotka HZS MSK přijela na místo, musela použít automobilový žebřík, protože leguán se na bříze uvelebil až v desetimetro­vé výšce.

Hasiči ihned vyjeli nahoru, ale leguán párkrát rafinovaně přeskočil na jinou větev. Pak už nenašel žádnou únikovou cestu a odevzdal se do rukou hasičů, kteří jej strčili do pytle a svezli dolů. Plaz nebyl agresivní, podle majitelky je částečně ochočený. Samotný zásah netrval ani čtvrthodinu.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet