Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nové VEA v Klášterci nad Ohří

Již od roku 2004 se jednotce sboru dobrovolných hasičů v Klášterci nad Ohří daří repasovat a obměňovat techniku.

Především se tak děje díky vynikajícímu přístupu města, které se o své hasiče stará více než nadstandardně a není mu lhostejná bezpečnost vlastních občanů. Nejprve byly na pořadu nákladní vozy, ty se podařilo repasovat tak, aby mohli další řádku let v pořádku sloužit. O repasi naší Tatry jste si mohli přečíst zde na Požárech. Poté již přišla řada na malou techniku, zde bylo potřeba vyměnit automobily za nové. První výměna se týkala dopravního automobilu Peugeot Boxer, zde jsme zůstali věrni značce i typu vozu díky zkušenostem s jeho spolehlivostí. O něm byl zde na Požárech také článek, stejně jako o čtyřkolce, která byla zakoupena následující rok.

Poslední v řadě byl velitelský automobil Škoda Felicia z roku 1998, která doslova hnila za jízdy a finance na její provoz se stávali neúnosnými. Zde jsme se rozhodli pro jednotnost vozového parku, především kvůli cenám za náhradní díly a slevám na servisu. Městská policie již vlastnila Peugeot Partner a volba tedy padla na stejný vůz, jen s rozdílem pohonu (náš je 1.6 HDI a policie má tentýž obsah, ale v benzínu) a způsobu otvírání zadních dveří. Po zakoupení vozu přišla na řadu otázka zástavby. Ve Felicii bylo v kufru všechno vybavení „nějak poskládané“, jenže to v Partneru nebylo možné.

Tedy jsme se rozhodli pro výsuvné plato s pevně uchyceným vybavením. Zde nám podal pomocnou ruku Petr Slavíček z firmy VESTA AUTO. Po domluvení konkrétního termínu, kdy jsme si na poměření vzali veškeré vybavení s sebou, jsme dorazili do výrobní haly firmy v Praze. Po krátkých rozmluvách a ukázce co vlastně chceme, nám bylo řečeno, že auto můžeme nechat ve firmě a za dva dny si můžeme přijet pro hotovou zástavbu, čímž nás samozřejmě zaskočili. Čekali jsme poměření materiálu a auta, dohodu termínu a zdlouhavé čekání, jak jsme byli zvyklí z jiných firem, ale toto se zde nekonalo. Odjeli jsme domů s rozporuplnými pocity a v pátek zpátky pro auto. Čekalo nás menší překvapení, jelikož ve firmě nakonec poskládali materiál na plato jinak, ovšem mnohem účelněji, s výsledkem jsme byli více než spokojeni, což můžete vidět ve fotogalerií.

Za JSDH Klášterec nad Ohří
Filip Foukal

-redakčně upraveno-

Sdílet