Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči „trénovali“ pro případ velkého lesního požáru

Profesionální i dobrovolní hasiči trénovali v těchto dnech na letišti Aeroklubu Polička plnění závěsného vaku vrtulníku na hašení požáru.

Takové cvičení slouží k přípravě hasičů před letní sezonou, kdy je zvýšené nebezpečí vzniku požárů lesních a polních porostů. Členové jednotek nejprve prošli krátkou instruktáží k bezpečnému plnění a chování při práci. Jednotlivé jednotky pak utvořily pětičlenná družstva, která postupně cvičila naplnění vaku, který měl vrtulník v podvěsu.

npor. Bc. Miroslav Kubík, velitel stanice v Poličce:

Po naplnění vrtulník odletěl a vyprázdnil vak nad polem a vrátil se. Pokračovalo další družstvo. Jeden člen letecké hasičské služby navigoval vrtulník a druhý instruoval a dohlížel na činnost při plnění bambivaku. Vrtulník provedl celkem 16 shozů.

„Tento výcvik spolu s dobrovolnými jednotkami se konal u nás poprvé, ale doufáme, že se nám podaří v tomto pokračovat,“ doplnil Miroslav Kubík.

V okolí Poličky je členitý zalesněný terén, špatně přístupný a v případě požáru v takovémto místě není vyloučeno použití letecké techniky. Proto je třeba, aby byli hasiči vycvičeni na takové situace.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet