Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení FOSFA 2011 bylo úspěšné

Zdolávání následků úniku a požáru fosforu je námětem cvičení IZS, které se uskuteční dnes v podniku Fosfa Břeclav-Poštorná.

Při simulované dopravní nehodě automobilový jeřáb v areálu podniku poškodí zásobník s fosforem. Tato látka unikne i mimo havarijní jímku, nastává samovznícení fosforu a vzniká oxid fosforečný. Tento toxický plyn bezprostředně ohrozí zdraví a životy osob v blízkosti události a při úniku toxického mraku i obyvatele širšího okolí, životní prostředí ohrozí kyselina fosforečná.

Pracovník obsluhy výroby kyseliny fosforečné událost ohlásí na ohlašovnu požárů. Ta vyhlásí poplach pro požární jednotku podniku, informace je okamžitě předána na krajské operační a informační středisko (KOPIS) HZS Jihomoravského kra­je.

V podniku je vyhlášena řízená evakuace. Operační středisko HZS JmK vyhlásí druhý, a podle vývoje události i třetí stupeň požárního poplachu, aktivizovány jsou ostatní složky integrovaného záchranného systému. Na místo mimořádné události míří 19 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů včetně speciální techniky a týmu chemiků z laboratoře HZS JmK v Tišnově, policisté, zdravotníci, strážníci Městské policie. Vzhledem k očekávaným závažným důsledkům havárie je aktivizován také panel neziskových organizací regionu.

V místě havárie se spustí místní stabilní hasící zařízení. Hasiči vytyčí oblast nebezpečné zóny nejvyššího ohrožení, kde je možné pohybovat se jen s dýchacími přístrojí, a nasazují další vodní proudy k ochlazování zařízení a k likvidaci požáru. Zásah je rozdělen na dva úseky, ke koordinaci jednotlivých činností je zřízen štáb velitele zásahu.

Při průzkumu je objevena zraněná osádka havarovaného automobilového jeřábu, zdravotníci postupně do své péče přebírají další zraněné – jedná se o větší počet osob postižených intoxikací oxidem fosforečným.

Situaci se zabývá také krizový štáb Břeclavi – obce s rozšířenou působností. O havárii informuje obyvatele zóny havarijního plánování. Protože vítr toxický mrak unáší do okolí, starosta města podle havarijního plánu vyhlašuje evakuaci obyvatel ohroženého území. O události a možných rizicích úniku toxického mraku jsou informovány rakouské orgány civilní ochrany.

Soustředěným úsilím hasičů v součinnosti s pracovníky podniku se podaří zamezit dalšímu úniku fosforu, zlikvidovat zhruba pět kilogramů nebezpečné chemikálie uniklé mimo záchytnou jímku, a uhasit požár. Po celou dobu zásahu k likvidaci následků havárie je průběžně monitorován stav ovzduší, případné znečistění kanalizační sítě a životního prostředí.


Cvičení FOSFA 2011 bylo úspěšné

Zdolání následků úniku a požáru fosforu v provozu a. s. Fosfa Břeclav bylo námětem dnešního krajského taktického cvičení složek Integrovaného záchranného systému „FOSFA 2011“.

Do cvičení se zapojilo celkem 33 jednotek složek IZS (šlo o jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů, Policie ČR, Městské policie Břeclav, pracovníky Zdravotnické záchranné služby JMK a Nemocnice Břeclav i Panelu nestátních neziskových organizací). Současně byla prověřena činnost a připravenost panelu spojená s prezentací jeho činnosti i Hasičského záchranného sboru, Policie ČR a Zdravotnické záchranné služby JMK.

Při vyhodnocení cvičení konstatoval hejtman JMK JUDr. Michal Hašek, že více než 250 cvičících prokázalo dobrou připravenost ke zvládnutí mimořádné události. „Samozřejmě cvičení ukázalo i některé drobné nedostatky, ale proto se takováto cvičení konají, aby mohlo dojít ke zlepšení koordinace práce jednotlivých složek IZS.“ Hejtman také připomenul, že Jihomoravský kraj je jediným krajem v republice, který ze svého rozpočtu v letošním roce vyčlenil celkem 20 milionů korun na posílení financování Hasičského záchranného sboru a Policie ČR. „Červnová schůze zastupitelstva rozdělí už potřetí po sobě 35 milionů korun dobrovolným hasičům. Myslím si, že tato čísla jasně dokreslují, že jsme si na jižní Moravě dobře vědomi jak náročná je práce hasičů“.

Hejtman Hašek zdůraznil, že cvičení splnilo jeho očekávaní předsedy Bezpečnostní rady kraje: „Ukázalo se, že podnik FOSFA má dobrým způsobem organizována mimořádná opatření. Byl jsem se dívat na koordinaci dalších složek – oceňuji, jak spolupracovalo město Břeclav a jeho krizové orgány. Poděkoval jsem příslušníkům IZS a budu se s nimi rád potkávat především na cvičeních a na různých hasičských závodech. Věřím, že v letošním roce bude co nejméně mimořádných událostí, kde by bylo zapotřebí koordinovat krizové situace“, uvedl.

Krajský policejní ředitel plk. Tomáš Kužel uvedl, že se nelze připravit na všechny události: „Je důležité, abychom v rámci IZS spolu správně kooperovali a rozuměli si. Cvičení jsou důležitá, abychom si tuto spolupráci neustále oživovali“. Ředitel Zdravotnické záchranné služby JMK Ing. Milan Klusák rovněž uvítal tuto možnost procvičit součinnost s dalšími složkami IZS a ověřovat traumatologický plán. Starosta Břeclavi MUDr. Oldřich Ryšavý zdůraznil, že ze cvičení odchází s klidem: „Ukázalo se, že tento podnik je dobře zabezpečen a rizika, o kterých se občas v Břeclavi mluví, jsou dobře ošetřena“, dodal.

PhDr. Jiří Klement, kancelář hejtmana, oddělení informací a styku s veřejností

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet