Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ježíšek je letos k hasičům štědrý

Hasiči Pardubického kraje dostali pod stromeček tři nová hasičská vozidla.

Právě v tomto týdnu hasiči Pardubického kraje obdrželi zcela novou mobilní techniku, a to Mercedes-Benz Atego 1528 AF a dále dvě Tatry – cisternové automobilové stříkačky – CAS 24.
Mercedes-Benz Atego 1528 AF nahradí starší cisternu Liaz CAS 16 -L18.29 na stanici v Pardubicích. Mercedes má mimo jiné zabudován systém hašení vysokotlakou vodou a pěnou, dále systém CAFS 3000 (Compressed Air Foam Systém), což je speciální pěnový systém se stlačeným vzduchem, dále monitor RM 24 s deflektorem, elektrocentrálu, kterou lze startovat z prostoru obsluhy čerpadla, a řadu dalších specialit. Vozidlo na podvozku Mercedes-Benz a nástavbu zhotovila firma Rosenbauer v Rakousku. Hasičské vozidlo Mercedes-Benz Atego 1528 AF pro stanici Pardubice bylo pořízeno za 11 182 439 korun. Město Pardubice přispělo na nákup vozidla částkou 6 800 000 korun.

Jedno z nově zakoupených vozidel Tatra CAS 24 nahradí starší CAS 32 na podvozku T 815 v Přelouči. Druhé pořízené vozidlo poputuje na stanici do Ústí nad Orlicí, kde opět nahradí starší CAS 24 na podvozku Tatra. Obě nová vozidla značky Tatra jsou téměř stejná a vyrobila je firma THT Polička. Ve vozidlech je kromě standardní výbavy zabudováno čerpadlo firmy Rosenbauer, dále monitor RM 24 s deflektorem. Systém hašení je vysokotlakou a nízkotlakou vodou a pěnou, dále je v předním nárazníku elektrický naviják a umístěny jsou zde kompletní sady vyprošťovacího zařízení od firmy Lukas, dále elektrocentrála, osvětlovací stožár atd.
Hasičský automobil Tatra CAS 24 pro stanici Ústí nad Orlicí byl pořízen za 8 433 173 korun a Tatra CAS 24 pro stanici v Přelouči za 8 181 964 korun.

Všechna tři vozidla samozřejmě mají ve výbavě kvalitní turboproudnice, hasicí přístroje, požární sekery, přenosné žebříky, zdravotní nosítka, hadice, koše na hadice, motorové pily řetězové i kotoučové, protichemické obleky, obleky proti sálavému teplu, přetlakové ventilátory, dýchací přístroje atd.

Zakoupena byla i další sada vyprošťovacího zařízení firmy Holmatro, a to pro hasičskou stanici v Hlinsku. Již jsme Vás informovali o tom, že první čtyři sady vyprošťovacího zařízení byly umístěny na čtyřech hasičských stanicích, a to ve Svitavách, Moravské Třebové, Litomyšli a ve Vysokém Mýtě.

P.S. Pro stálé „rejpaly“ tento článek je pouze informativní, podrobné představení vozidel bude v sekci Technika až po Novém roce, protože dosud nejsou zařazena a plně vybavena. Redakce
Sdílet