Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči dostanou peníze na plynový kontejner

Ve čtvrtek 2. června 2011 se v Olomouci na Horním nám. uskuteční slavnostní předání šeku na pořízení nového plynového hasicího kontejneru, který bude umístěn na Centrální požární stanici v Olomouci. V rámci akce bude připraven bohatý doprovodný program pro veřejnost.

Slavnostní předání šeku na 4,8 mil. Kč mezi primátorem města Olomouce a ředitelem Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje proběhne od 13. hodin za účasti zástupců vedení města, profesionálních i dobrovolných hasičů. Finanční příspěvek schválilo městské zastupitelstvo v závěru dubna 2011.

Částka 4,8 mil. Kč bude sloužit k pořízení nového plynového hasicího kontejneru, který se používá především pro likvidaci požárů elektrických zařízení pod napětím jako jsou trafostanice, rozvodny, měnírny, kabelové kanály a kolejová vozidla (tramvaje, lokomotivy).

Zakoupením tohoto kontejneru dojde k výraznému zlepšení taktických podmínek jednotek požární ochrany při zásahu, hlavně na území města Olomouce, a to jak v energorozvodech, v průmyslových objektech, dopravě, tak i v občanské zástavbě.

Jedná se o plynový hasící kontejner, který je především určen pro likvidaci požárů elektrických zařízení pod napětím jako jsou trafostanice, rozvodny, měnírny, kabelové kanály a kolejová vozidla (tramvaje, lokomotivy). Jeho základní příslušenství bude tvořeno tlakovými láhvemi s min. zásobou oxidu uhličitého (CO2) 900 kg a dvěma průtotokovými navijáky s hadicemi o délce 60 m a s uzavíratelnými proudnicemi, které umožní cílené a efektivní hašení.

Předností CO2 jako hasiva spočívá v tom, že po zásahu nezanechává na hašených předmětech žádné stopy a nepoškozuje ani okolí, protože se odpaří. Základní výbava plynového hasícího kontejneru bude doplněna práškovým hasícím zařízením s min. zásobou 250 kg prášku pro hašení požárů hořlavých kapalin a plynných látek. Dále bude plynový hasící kontejner obsahovat agregát se systémem výroby těžké pěny s min. potřebou vody, která bude vytvářena pomocí tlakového vzduchu.

Potřebná voda se bude dodávat z cisternové automobilové stříkačky. Toto specifické zařízení je možno použít pro požáry hořlavých látek typu A (pevné – dřevo, papír, plastické hmoty) nebo B (hořlavé kapaliny a plyny) podle druhu použitého pěnidla.

Ve výbavě hasícího kontejneru budou rovněž vzduchové dýchací přístroje, dva obleky proti sálavému teplu a stožár s osvětlením včetně elektrocentrály. Tento kontejner bude přepravován na automobilovém podvozku – požárním nosiči kontejnerů hmotnostní třídy „S“ (nad 14t celkové hmotnosti), který je ve výbavě stanice Olomouc.

Zakoupením tohoto kontejneru dojde k výraznému zlepšení taktických podmínek jednotek požární ochrany při zásahu, hlavně na území Statutárního města Olomouc, a to jak v energorozvodech, v průmyslových objektech, dopravě, tak i v občanské zástavbě.

Předpokládaná cena tohoto speciálního hasícího kontejneru je ve výši 4,8 mil. Kč. Zakoupení proběhne formou veřejné zakázky.

Nejde o první finanční příspěvek města Olomouc profesionálním hasičům.

V roce 1999 byla s příspěvkem Statutárního města Olomouc pořízena automobilová vysokozdvižná teleskopická plošina BRONTO Skylift F 42 HDT 2000 na automobilovém podvozku VOLVO FM 10 6×4 v celkové hodnotě 29 mil. Kč. Příspěvek města byl ve výši 10 mil. Kč. Tato technika je zařazena ve výjezdu na stanici Olomouc.

V roce 2006 byla Statutárním městem Olomouc pořízena cisternová automobilová stříkačka speciální technická CAS 24 na podvozku Scania P 340 LB 4×2 v hodnotě 7,5 mil. Kč a předána darem HZS Olomouckého kraje. Tato technika je zařazena ve výjezdu na stanici v Olomouci.

Obě vozidla budou na Horním náměstí v Olomouci v rámci akce vystavena.


Doprovodný program pro veřejnost
Pro veřejnost bude od 12:00 do 16:00 hodin probíhat doprovodný program. K vidění budou ukázky techniky a činnosti hasičů:

  • nafukovací stan s preventivně výchovnou činností
  • automobilová cisterna Scania
  • kontejner nouzového přežití pro obyvatelstvo
  • vysokozdvižná plošina Bronto
  • dopravní automobil Mitsubishi Canter SDH Chomoutov

Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje

Sdílet