Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vichřice zaměstnávala hasiče

Desítky zásahů evidují hasiči v celé republice.Aktu­alizace 18.12. 11:20 hl.m.Praha

Aktualizace 18.12. 12:00 hl.m.Praha

I v sobotu a v neděli přibývaly případy kdy hasiči odstraňovali následky páteční vichřice. Do nedělního poledne zasahovali hasiči v Praze u dalších 16 případů souvisejících s větrem. V naprosté většině zásahů se jednalo o odstranění či zajištění utržených plechů na střechách. Celkový počet výjezdů tak narostl na 124.



Aktualizace 11:20 hl.m.Praha

Od 16.12. 10:22 kdy vichřice začalo do 17.12. 01:50 zasahovali hasiči v Praze u 108 případů souvisejících s větrem. Z toho bylo 27 spadlých stromů, 63 utržených plechů na střechách a v 18 případech šlo o spadlé bilboardy, utržené římsy, pouliční lampy a další. Z tohoto počtu 49 případů likvidovali samostatně dobrovolní hasiči, 54 jednotky HZS, 4 zásahy zaznamenali HZS podniků (České dráhy a Léčiva) a u jednoho zásahu pracovali společně jednotky HZS a SDH.

Kromě těchto zásahů likvidovali hasiči za tuto dobu dalších 22 případů, z toho 4 požáry.

hlavní město Praha

16. 12. 2005 od 10:00 hodin zasahovaly jednotky HZS Praha a SDH u 53 případů souvisejících s intenzivním větrem, který zasáhl území hl. m. Prahy. Jednalo se o 22 případů odklízení spadlých stromů, 18 případů odstranění utržených částí střech a 13 dalších případů odstraňování a upevňování reklam, antén, sloupů veřejného osvětlení, fasád domů a podobně. Pády stromů způsobily poškození čtyř osobních automobilů.
Nejzávažnější případy nastaly ve 12:30 na adrese Praha 3, Jana Želivského 2, kde jednotky HZS Praha a HZS ČD likvidovaly za pomoci jeřábu a výškové techniky dva dvacetimetrové topoly, které se vlivem poryvu větru opřely o dvoupatrovou sestavu stavebních buněk a ve 14:50 na adrese Praha 8, Lodžská, kde jednotka HZS v podchodu obchodního domu Odra Praha odstranila rozbrušovacím agregátem zřícené podhledy o celkové ploše cca 100 m2.
Postupně byly nasazeny jednotky HZS ze všech hasičských stanic na území Prahy, dále pak HZS podniků a jednotky SDH obcí. Zasahovalo více než 200 hasičů. Během této doby byly jednotky HZS nasazeny u dalších sedmi případů, nesouvisejících s likvidací následků živelní pohromy.

npor. Mgr. Vít Pernica
mluvčí HZS hl. m. Prahy

Jihomoravský kraj

V souvislosti se silným větrem hasiči v Jihomoravském kraji dnes (16. prosince) odpoledne dosud (17:55 hod.) absolvovali 21 výjezdů. Spadlé stromy a větve stromů na vozovku v Brně odstraňovali v Hradecké ulici a v Zámecké ulici v Brně-Chrlicích, na Brněnsku v obci Česká, v Hostěnicích, Ivančicích, v Doubravníku-Prudké, na Břeclavsku v Zaječí, Lednici a v Bulharech. Na Hodonínsku hasiči kvůli spadlým stromům a větvím vyjížděli do Bzence, na Znojemsku do Hlubokých Mašůvek, na Blanensku do Letovic, Rozseče nad Kunštátem, Žďárné, Býkovic, strom odstraňovali také ve Svitavské ulici v okresním městě.
Ve Vícemilicích na Vyškovsku hasiči odstraňovali část veřejného osvětlení, které spadlo mimo vozovku, na Masarykově náměstí v Kyjově na Hodonínsku pomocí automobilového žebříku zajišťovali uvolněnou část vánočního stromu. Další, tentokrát téměř vyvrácený, vánoční strom hasiči zajišťovali na Bartolomějském náměstí ve Veselí nad Moravou. Ve Tvrdonicích na Břeclavsku hasiči odstraňovali vyvrácený sloup telefonního vedení, v ulici Pod sídlištěm v Brně-Židenicích uvolněnou část reklamy umístěné na sedlové střeše domu. V Rybníkách u Moravského Krumlova na Znojemsku hasiči zasahovali u spadlých drátů el. vedení, spadlé vodiče el. vedení zajišťovali rovněž u Štěpánova na Brněnsku. V Partyzánské ulici v Hodoníně hasiči zajišťovali utrženou plechovou střechu neobydleného domu.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

Plzeňský kraj

Silný vítr přidělává práci plzeňským profesionálním i dobrovolným hasičům. V současné době jsou padlé stromy v těchto místech:
- Plzeň – jih – strom přes cestu směr Merklín za Horušanama
- Chodová Planá – padlé stromy u čističky
- Radobyčice, ulice V Podhájí – padlý strom
- Rokycany, Exit 62, u sběrných surovin
- Struhaře, směr ke Spálenému Poříčí – dva stromy
- Hrádek, směr Janov – strom přes cestu
- Tachov, Plzeňská ul. – padlé elektrické vedení přes vozovku
- Bezdružice – padlé stromy
- Tachov – Vítkov – padlý strom
- Silnice z Lažan na Pačejov – padlý strom
- Bor – Doly – padlý strom
- Mirošov, směr Strašice – padlý strom
- Halže – padlý strom přes vozovku
- Tři km za Planou, směr Plzeň a Stříbro – padlý strom
- Přimda – Mlýnec, směr Přimda – strom přes cestu
- Přeštice, Vrchlického ul., za tělocvičnou údajně padlý kabel na zemi
- Okrouhlé Hradiště u Konstantinových Lázní – padlý strom
- Mrákov, směr Maxov, u vodárny, směr přes cestu
- Klatovy IV, K Vodojemu – padlý strom
- Kokašice –padlé stromy přes vozovku
- Meclov – Třebnice, silnice z Horšovského Týna na Domažlice – padlý strom

Tiskový mluvčí HZS Plzeňského kraje: por. František Vaško

Pardubický kraj

Silný vítr, který se dne 16. prosince 2005 přehnal přes Českou republiku, se nevyhnul ani Pardubickému kraji. V souvislosti se silným větrem hasiči v Pardubickém kraji dne 16. prosince 2005 od odpoledních (přibližně od 14 hodin) až do večerních hodin (zhruba do 20 hodin) absolvovali celkem 90 výjezdů. Nejhorší situace, dle slov operačních důstojníků, byla na Orlickoústecku, Svitavsku a Pardubicku. Na Chrudimsku byla situace o trochu klidnější.
Mezi nejčastější zásahy patřily odstraňování spadlých stromů a větví na vozovku, utržených střešních krytin, které by mohly svým pádem ohrozit okolí, dále spadlé dráty elektrického napětí, které dokonce v jednom případě způsobily i požár lesního porostu o rozloze 5×5 m (Stéblová na Pardubicku). Během této doby byly jednotky HZS nasazeny u dalších několika případů nesouvisejících s likvidací následků živelní pohromy, například hasiči likvidovali požár osobního vozidla a řadu dopravních nehod.

nstržm. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

Moravskoslezský kraj

Také na území Moravskoslezského kraje hasiči vyjížděli k celé řadě událostí, které byly způsobené nepříznivými klimatickými vlivy – silným větrem a sněžením. Jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje na území celého kraje vyjely v době od 14 hodin dne 16. 12. 2005 do dnešního (17.12.) rána (08:00 hodin) ke 47 událostem. Zpravidla se jednalo o polámané stromy, větve, potrhané dráty elektrického vedení a poškozené oplechování na střechách domů. Během těchto událostí nebyl nikdo zraněn ani usmrcen.
V současné době se situace zklidnila, jednotky na území kraje řeší své běžné zásahy.

V době od 14:00 hodin 16. 12. 2005 do 08:00 hodin 17. 12. 2005 vyjely jednotky na území kraje:
Bruntálsko … 9 událostí
Frýdeckomístecko … 5 událostí
Karvinsko … 14 událostí
Novojičínsko … 1 událost
Opavsko … 7 událostí
Ostravsko … 11 událostí

mjr. Ing. Petr Faster
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

Foto: Miroslav Kosmata – zřícené podhledy u obchodního domu Odra.
Sdílet