Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: V hořícím ústavu sociální péče byli lidé

Cvičení, které proběhlo v pátek v 17:00, se zúčastnilo celkem 6 jednotek JPO a jednotka Policie ČR – Hranice. Cílem cvičení bylo nacvičit součinnost jednotek HZS a JSDH při lokalizaci a likvidaci požáru, doplňovaní CAS z přírodních vodních zdrojů vodou a následném dohledávání pohřešovaných osob.

Pro cvičení byl vybrán objekt zámku ve Skaličce, ve kterém se nachází ústav sociální péče pro mentálně a fyzicky postižené dívky. Po vyhlášení poplachu v pátek 27. 5. 2011 v 17:06 naše jednotka v počtu 1+7 vyjela dvěma hasičskými automobily (DA A 31 a CAS 32 T148) k místu požáru, které bylo vzdálené cca půl kilometru.

Našim úkolem bylo zjistit reálný čas, za který se dostaví členové jednotky ze svých domovů do hasičské zbrojnice od vyhlášení poplachu. Naše jednotka přijela na místo zásahu jako druhá v pořadí za jednotkou HZS Hranice.

Velitel mužstva kontaktoval velitele zásahu, a jednotka se začala chystat k zásahu. Velitel zásahu informoval jednotku o požáru v kuchyni ve 2. nadzemním podlaží a rozhodl o natažení vedení pro jeden útočný proud. Do budovy tedy vešli hasiči z jednotek HZS Hranice, JSDH Opatovice a JSDH Skalička vybaveni dýchacími přístroji.

Další jednotky, které postupně dojížděly na místo zásahu připravovaly vedení pro dálkovou dopravu vody ze zámeckého rybníčku uprostřed parku. Po lokalizaci požáru proběhlo pátrání po třech osobách, které se nedostavili na evakuační plochu. Jednotky JSDH Opatovice, JSDH Zámrsky, JSDH Ústí a JSDH Horní Těšice společně s policií ČR začali s rojnicovým prohledáváním zámeckého parku.

Po prohledání budovy a přilehlého parku byly pohřešované osoby v pořádku nalezeny. Následovalo předání požářiště řediteli domova Větrný Mlýn a po zhodnocení, následné ukončení celého cvičení. Jelikož bylo celé cvičení týden předem hlášeno místním veřejným rozhlasem, o všudypřítomné diváky nebylo nouze.

FOTO: REA M DESIGN – Michal Nekola

Jan Řehák
SDH Skalička

Sdílet