Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nová budova v Brně

Otevřeno nové ředitelství HZS Jihomoravského kraje.

První náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Ing. Milan Venclík a generální ředitel HZS ČR a náměstek ministra vnitra genmjr. Ing. Miroslav Štěpán dnes (16. prosince) v Zubatého ulici v Brně-Husovicích slavnostně zahájili provoz nového krajského ředitelství Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje. Oficiálního otevření objektu se dále zúčastnili představitelé Policie ČR, Zdravotní záchranné služby, krajského velitelství Armády ČR a dalších složek integrovaného záchranného systému města Brna i městské části Brno-sever a zástupci orgánů, institucí a firem, s nimiž HZS Jihomoravského kraje úzce spolupracuje. Poté, co Ing. Venclík a Ing. Štěpán přestřihli pásku u vchodu, si hosté prohlédli nový objekt krajského ředitelství HZS.

Areál v Zubatého ulici, jehož první část byla postavena na konci 20. let minulého století podle návrhu arch. Králíka jako sídlo Československé tabákové režie a do roku 1989 ho užíval podnik Potraviny Brno, nyní tvoří komplex tří budov, z toho jsou dvě třípodlažní a jedna čtyřpodlažní. Komplex, který v uplynulých dvou letech prošel generální rekonstrukcí, jihomoravští profesionální hasiči získali od soukromého majitele výměnou za zchátralé armádní objekty ve Veveří ulici. Po čtyřech letech, kdy vedení HZS kraje sídlilo v příliš malé a nevyhovující budově ve Štefánikově ulici, tak příslušníci a pracovníci krajského ředitelství získali moderní pracoviště. Na kanceláře ředitelství navazuje i pracoviště krizového štábu HZS Jihomoravského kraje, v objektu je také krajský výstrojní sklad a sklad humanitární pomoci, tělocvična a ubytovna, areál doplňují rovněž prostorné garáže a parkoviště.

Budovu ve Štefánikově ulici budou hasiči využívat i nadále. V objektu nově sídlí odbor prevence HZS Jihomoravského kraje, který zajišťuje i výkon státního požárního dozoru. Na pracovišti v blízkosti centra si tak lidé mohou vyřizovat záležitosti týkající se zajištění požární bezpečnosti staveb a stavebního řízení, najdou v něm i kontrolní oddělení a oddělení zjišťování příčin požárů. Na pracovníky odboru prevence se lidé mohou obracet kromě úředních dnů (pondělí a středa 8 – 17 hodin) také v ostatních dnech prostřednictvím podatelny, která jim poskytne i základní informace.

Kromě změny sídla krajského ředitelství HZS v Brně také intenzívně pokračují práce na budování nového krajského operačního a informačního střediska HZS (KOPIS). Nové středisko bude od roku 2006 sídlit v objektu v Cihlářské ulici, který přímo navazuje na areál centrální požární stanice v Lidické ulici. Budova byla v uplynulých letech nákladem 24 milionů korun ze státního rozpočtu rekonstruována a v prosinci 2004 zkolaudována. Nyní se dokončuje montáž technologie v hodnotě 16,5 milionů korun, z toho 15 miliony Kč ze svého rozpočtu přispěl Jihomoravský kraj. Od ledna do března se v objektu uskuteční zkušební provoz, zahájení oficiálního provozu je plánováno od 1. dubna 2006. Objekt je určen pro řízení zásahů HZS i integrovaného záchranného systému pro území celého kraje, kromě operačních středisek pro okresy Brno-město a Brno-venkov včetně pracovišť krizových linek 150 a 112 se do něj v první etapě přestěhují i operační střediska HZS pro okresy Blansko a Vyškov. V areálu vzniknou i pracoviště krizových štábů města a kraje.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet