Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Další nové auto, tentokrát Tatra

Předání nového vozidla Tatra Terrno v Rumburku – rumburští hasiči se konečně dočkali nového vozidla.

Přestože se od začátku v souvislosti s novým vozidlem vždy hovořilo o vozidle Scania, nakonec se jedná o nový model Tatry. Příčinou tohoto obratu je získaná dotace od MV ČR a následné výběrové řízení ve kterém další oslovené firmy nesplnily parametry zadání veřejné soutěže.
V pátek odpoledne 9. 12. 2005 se tedy oficiálně splnil dlouhodobý sen každého rumburského hasiče po novém autě. Na Dobrovského náměstí před hasičskou zbrojnicí stálo nové nablýskané auto, vedle něho se tyčila socha Svatého Floriána, v rohu kouřil „guláškanón“ s chutným guláškem a proti němu stáli nastoupení rumburští hasiči od nejmenších po největší.
Slavnostní předání zahájil velitel JSDH který převzal hlášení velitelů družstev a poté předal hlášení starostovi města. Starosta města zhodnotil celý proces získání vozidla a zároveň zdůraznil, že se tímto krokem podařilo splnit další bod volebního programu tohoto zastupitelstva (ve kterém mají hasiči zastoupení).
Poté se ujal slova katolický kněz který provedl slavnostní svěcení nových vozidel pro jejich další službu. Teď se také dostáváme k tomu, že kromě nového Terrna získali rumburští i vozidlo VW Transporter od Městské policie, které stačili nastříkat do barev, vybavit majáky a zařadit do výjezdu.
Po slavnostním svěcení rozdávali mladí hasiči přítomným hostům památeční kartičky, které nechal duchovní vyrobit pro tuto příležitost (najdete na konci fotogalerie). Po církevním svěcení přišel na řadu křest šampaňským, které provedli společně velitel se starostou, a nezapomněli přitom s postříkáním ani na sebe. Pak už přišla na řadu prohlídka vozidel, občerstvení a volná zábava. Předávání vozidla se zúčastnili hasiči z celého okolí, zástupci města, Policie ČR a němečtí kolegové ze Seifhennersdorfu, kteří dostanou vozidlo v příštím roce (přineseme reportáž).

Celkově k vozidlu: opět se projevila důležitost přítomnosti objednavatele po celou dobu specifikace a výroby vozidla. K problémům většinou dochází u HZS, kdy objednatel a uživatel jsou rozdílné osoby s rozdílnými názory a praxí. Co se týká konkrétního uvedeného vozidla, jak vidíte z fotogalerie jedná se o v mnohém průkopnické vozidlo. První asi upoutá velikost nádrže na vodu, díky čemuž je vozidlo delší a má větší rozvor. Další překvapení najdeme ve výbavě vozidla, jako první ve své řadě je pro pohodlí posádky a řidiče vybaven „plnotučnou“ klimatizací!, baterkami Survivor a vzhledem k poměrům v severočeském kraji je vozidlo vybaveno podmetacími řetízky (také poprvé). Z odborného hlediska stojí za pozornost střešní monitor Akron Brass, od stejného výrobce je i vysokotlaká proudnice. Ke škodě věci (zato nemůže objednatel, ale česká právní úprava) je určitě malé množství reflexních a světelných prvků (foto 46 a 47). Přesto autu nízká stroboskopická rampa sluší. V každém případě se jedná o velmi zdařilé vozidlo a přejeme SDH Rumburk mnoho šťastných kilometrů s oběma vozidly.

Technická data:

CAS 24 Tatra 815 4 × 4.2 hmotnostní třída S

motor: T3C-928–90 300 kW,
délka: 8000 mm,
šířka: 2550 mm,
výška: 3000 (max. 3250 mm),
světlá výška: 290 mm,
nájezdové úhly: přední 32 stupňů, zadní 23 stupňů,
celková hmotnost: 18000 kg (max. 19000 kg),
užitečná hmotnost: 6600 kg,
pohotovostní hmotnost: 11400 kg,
maximální rychlost: 100 km/hod.,

nádrž na vodu: 4200 l (nerez 4 mm),
nádrž na pěnu: 300 l společná s hlavní (nerez 4 mm),
přiměšovač: 0–6 %, 0–1,2 % Pyrocool,
čerpadlo: Godiva WTA 2010 – výkon 2400 l/min. 0,8 MPa,
vysokotlak: 250 l/min. 4,0 MPa,naviják hadice: DN 25 – 60 metrů proudnice Akron Brass typ 753,
otočná lafeta: monitor Apollo (www.akronbrass.com),
zdvih 400 mm
počet míst v kabině: 1+5,
dýchací přístroje: 4 x DT Dräger,
radiostanice: Motorola GM 360,
měnič palubního napětí: 24 V/12 V 6A,
výstražná rampa: VNL 024F BbSbB + 2 přídavná modrá světla,
elektrický naviják: 5,44 t,
elektrický generátor Honda,
osvětlovací stožár 5000 mm 2 × 500 W.

Další výbava: hydraulická souprava vč. motorového a ručního čerpadla, přetlakový ventilátor Hurricane, rozbrušovací pila, motorové pily, přiměšovač, přetlakový ventil, pěnotvorná proudnice Blizzard, motykosekery, křísící přístroj Saturn OXY, zdravotnický kufr a další výbava dle vyhlášky nebo na přání.

http://hcr.kkp.cz
Sdílet