Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Neznámý dráždivý plyn ohrozil dvě zaměstnankyně obchodního centra

Dne 31. května ve 22.36 hodin byli profesionální hasiči z Ústí nad Orlicí přivoláni do České Třebové, kde v obchodním centru měli lidé podezření na únik plynu. Zákazníkům nebylo dobře. Hasiči ihned po příjezdu zajistili v jednom stánku tlakovou láhev s plynem. Láhev měla prošlou tlakovou kontrolu. Hasiči doporučili zlikvidovat láhev ve sběrném dvoře. Provedeným měřením ale nebyl zjištěn žádný únik plynu.

Ilustrační foto

O pár hodin později, přesně 1. června v 0.32 hodin, vyjížděli na stejné místo hasiči znovu. Dvě ženy, zaměstnankyně, si stěžovaly na pálení očí a bolesti v krku. Zasažené osoby se nacházely ale ve zcela jiné části prodejny než byla zajištěna tlaková láhev před dvěmi hodinami (z láhve ale nebyl zaznamenán žádný únik). Podezření v tomto případě bylo na únik chladiva z chladících boxů. Hasiči s detektory prošli celé obchodní centrum i sklady a nakonec nebyl prokázán žádný únik látek.

Ženy byly převezeny do nemocnice. Podle informací lékaře se jednalo o intoxikaci neznámým lehce dráždivým plynem, který způsobil překrvení spojivek, podráždění dýchací trubice i motání hlavy. Obchodní centrum je i nadále monitorováno a v případě problémů na místo opět vyjedou hasiči.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet