Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do oslav Dne dětí se tradičně zapojují v MS kraji i profesionál­ní hasiči

Tradičně vždy v jarním období jsou profesionální hasiči v Moravskoslezském kraji s ukázkami techniky a zásahů pro veřejnost velmi vytížení. Žádosti o předvedení jejich šikovnosti a jejich techniky přicházejí na Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – především ze základních a mateřských škol a dětských organizací – zvláště kolem 1. června, kdy mají děti svůj svátek.

I letos se snaží profesionální hasiči vyhovět co největšímu počtu žádostí, ale vše se plánuje s ohledem na zachování akceschopnosti jednotek hasičů. Pokud nemohou vyjet za dětmi, přicházejí školní výpravy přímo na stanice HZS MSK. Každá prohlídka je jiná, zohledňuje věk dětí i jejich individuální přání.

První velkou akcí z období kolem Dne dětí, kde se profesionální hasiči předváděli jak u modelového zásahu (DN), tak technikou i v preventivně výchovné činnosti, byl 27. května Den dětí na stanici HZS MSK v Karviné. Na dopolední vydařené akci, do níž se vedle HZS MSK a Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín zapojila Policie ČR, armáda, Český červený kříž, kynologové se psy i záchranáři z Polska, přišlo na 300 dětí ze škol a dětských domovů z Karvinska i Polska.

Ve středu 1. 6. 2011 si jednotky HZS MSK v celém Moravskoslezském kraji domluvily hned několik návštěv v základních a mateřských školách. Jiné zase připravily návštěvu dětí na stanici – například děti z MŠ Mateřinka v Havířově přijely autobusem na stanici HZS MSK v Ostravě-Přívoze. Prohlédly si hasičskou techniku, osahaly přilby, hadice, hasičský skluz a prohlédly si také vybavení dopravní policie.

V Havířově (okres Karviná) se konají akce ke Dni dětí už od pondělí 30.5. do středy 1.6. v podobě dnů otevřených dveří na zdejší stanici HZS MSK, a to ve spolupráci s Městskou policií Havířov, která sídlí v sousední budově, také s Policií ČR a Zdravotnickou záchrannou službou. Návštěvy jsou domlouvány předem a děti absolvují prohlídku ve stylu „S dráčkem HASÍKEM na hasičské stanici v Havířově" na čtyřech stanovištích (1-vstupní pod skluzem, 2-dopravní nehody, 3-požáry, 4-ostatní zásahy).

V Havířově se snaží hasiči připravit prohlídky zábavnou formou, kdy jsou děti zapojeny nejen ústně, ale i prakticky, a to na všech stanovištích. K tomu hasiči využívají symbol zeleného dráčka HASÍKA ve všech formách, tedy i jako maskota v životní velikosti – jako oblek…

Dá se odhadnout, že za tři dny akce ke Dni dětí (30.5.-1.6.) navštíví hasičskou stanici v Havířově okolo 1500 dětí a stovky dospělých.

A havířovští profesionální hasiči ještě několikrát vyjedou s technikou do škol na základě spolupráce s dětskou organizací Asterix, která pořádá akce na ZŠ (24.5. a 6.-9. 6. 2011).

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet