Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Auto vlétlo do řeky

Je čtvrtek 15. prosince 2005 kolem osmnácté hodiny. Náhle se do prostoru Klatovy – Lázně (za diskotékou) přiřítí osobní automobil a narazí do stromu. Náraz vozidlo odmrští do řeky Úhlavy, která protéká vedle místní komunikace.

Ve vozidle, kde cestovalo šest osob, zůstanou zaklíněny dvě zraněné osoby, ostatní z vozidla vypadly a nacházejí se neznámo kde. Později je jedna osoba nalezena na břehu, další asi 500 metrů od místa události po proudu zachycena ve břehu řeky, jednu nalezne pes asi kilometr od nehody a poslední naleznou potápěči utonulou pod vodní hladinou. Z vozidla navíc unikají provozní kapaliny a z poškozených dvou 20 litrových kanystrů v zavazadlovém prostoru vozidla benzin. Ne nejde o skutečnou událost, ale o námět taktického cvičení, kterého se zúčastnilo deset příslušníků HZS Klatovy s technikou, posádka ZZS Klatovy se sanitkou VW Transporter, dvě vozidla Policie ČR se čtyřmi příslušníky, sedm členů Vodní záchranné služby ČČK (včetně potápěčské skupiny) se dvěma vozidly a člunem a dva místní městští policisté.
Během cvičení si hasiči procvičili například pátrání po pohřešovaných osobách na vodním toku za pomoci člunu, prostředků pro práci ve vodě, termokamery a pomůcek pro vyhledávání utonulých, instalaci norné stěny, vyprošťování zaklíněných osob z vozidla ve vodě, provedení stabilizace vozidla ve vodě, spolupráci se ZZS a potápěči aj. Úkolem městských policistů a Policie ČR bylo uzavření prostoru místa události, odklonění dopravy na místní komunikaci a vyhledávání pohřešované osoby za pomoci psa. Vodní záchranná služba ČČK pomáhala pátrat za pomoci člunu po pohřešovaných osobách a její potápěči prohlédávali dno řeky, aby našli případné utonulé členy posádky. Poskytla rovněž figuranty a zajistila speciální figuríny pro umístění pod vodní hladinu. Své úkoly měla i posádka ZZS, jejím úkolem bylo zejména ošetření zraněných a spolupráce při jejich vyprošťování.

Tiskový mluvčí HZS Plzeňského kraje: por. František Vaško
Sdílet