Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Únik plynu v Moravském Berouně

Ve středu 1. června 2011 byl nahlášen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje únik plynu v obci Moravský Beroun. Evakuováno muselo být 25 osob z okolních domů, nikdo nebyl zraněn.

Ilustrační foto

Tísňovou informaci přijalo operační středisko ve středu 1. června 2011 v 9:46 hodin. K úniku plynu došlo v Moravském Berouně v ulici Ostrov. V době, kdy na místo jeli profesionální hasiči ze Šternberku a dobrovolní hasiči z Moravského Berouna, operační středisko informovalo havarijní a poruchovou službu plynáren.

Když místní dobrovolní hasiči přijeli na místo události, zjistili, že se jedná o únik zemního plynu z proraženého středotlakého potrubí. Potrubí bylo proraženo bagrem při výkopových pracích na opravě kanalizace. S ohledem na možné nebezpečí požáru a výbuchu členové SDH Moravský Beroun provedli evakuaci 15 občanů z přilehlých domů. Po příjezdu profesionálních hasičů ze Šternberka velitel jednotky převzal velení zásahu a rozhodl po provedeném měření nebezpečné koncentrace o další evakuaci 10 občanů. Celkem tedy bylo evakuováno 25 osob.

Hasiči dále místo výkopu s proraženým potrubím ohraničili páskou a po příjezdu technika havarijní a poruchové služby plynáren spolupracovali při zastavení úniku plynu a na uzavření přívodního ventilu.

Podle rozhodnutí technika plynáren se asi 20 metrů od porušeného potrubí vykopala díra, aby se pracovníci plynáren dostali k neporušenému potrubí a ventilům a mohli provést zastavení plynu. To se podařilo v 11:48 hodin, únik plynu byl zastaven a občané se tak mohli vrátit do svých domovů.

Při události nebyl nikdo zraněn.

Vladimíra Hacsiková
Tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje

Sdílet