Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Žáci ostravské školy cvičili s hasiči evakuaci při požáru

V rámci oslav Dne dětí se ve čtvrtek 2. 6. 2011 uskutečnilo v Základní škole v ulici Generála Janka v Ostravě-Mariánských Horách cvičení – požár v objektu ZŠ. Hasiči simulovaný požár v šatnách uhasili a našli posledního žáka, který se před ohněm a kouřem chovával ve třídě. Pedagogové si mezitím vyzkoušeli rychlou evakuaci svých svěřenců na školní dvůr.

O cvičení věděla dopředu pouze ředitelka školy, který kolem desáté hodiny zavolala na operační středisko hasičů (v rámci Integrovaného bezpečnostního centra Moravskoslezského kraje). Požár simulovaly dýmovnice v přízemí školy.

Ke škole přijela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice Ostrava-Fifejdy. Hasiči průzkumem zjistili místo požáru a natáhli sem hadice (vevnitř samozřejmě nestříkali).
Protože evakuovaným chyběl při přepočítání na dvoře jeden žák, hasiči v dýchacích přístrojích se pustili do pátrání v útrobách školy. Když jej našli, jako ochranu před kouřem mu ihned nasadili na hlavu speciální masku a vynesli jej ven do bezpečí. Celý objekt školy odvětrali.

Některým lehce oblečeným školákům byla při čekání venku v chladu brzy zima, proto přivítali pokyn, že se mohou do školy vrátit. Pak vyšli zpět na dvůr, kde jim hasiči ukázali svou moderní zásahovou techniku – to vše v rámci oslav Dne dětí.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet