Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Ostravy cvičili na divoké vodě

Dvě jednotky ostravských profesionálních hasičů (konkrétně směna A ze stanic Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Zábřeh a Slezská Ostrava) absolvovaly ve čtvrtek 2. 6. 2011 svůj první letošní výcvik na divoké vodě umělého kanálu v Opavě.

Hasiči si vyzkoušeli hromadnou jízdu na raftu, tedy větším gumovém člunu, na menších člunech trénovali traverz mezi dvěma břehy a obrácení člunu dnem vzhůru do obvyklé polohy, a to pomocí pádel.

Vedle toho si hasiči vyzkoušeli v nepromokavých kombinézách (tzv. suchých oblecích) pocit pohybu a plavání v divoké vodě a jejich kolegové přitom záchranu osob ze břehu pomocí házecího pytlíku se záchranným lanem.

Všechny jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) letos absolvují – vedle další běžné přípravy na zásahovou činnost – hned několikrát výcvik na klidné, tekoucí a divoké vodě. „Vodní“ výcvik je letos naplánován na celé jaro a léto. Konal se i v minulých letech, ale tentokrát je mnohem intenzivnější.

Ostravští hasiči z obou zmíněných stanic již absolvovali dvakrát výcvik na klidné vodě hlučínské štěrkovny (okres Opava), ještě je během června a léta čeká tekoucí voda řeky Odry u Bohumína. Všechny dovednosti mohou využít například během stále se častěji opakujících povodní či při záchraně tonoucích osob.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet