Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Otrokovické ubytovně vybuchl granát, tři mrtví

Tři lidské životy si vyžádal otřesný výbuch, ke kterému došlo v noci na pátek 3. června v ubytovně v Otrokovicích na Zlínsku. Zemřeli při něm tři muži, kteří byli společně na jednom pokoji. Další lidé zranění nejsou.

Ilustrační foto

Půl hodinu po půlnoci byl na tísňovou linku hasičů oznámen výbuch na ulici Moravní v Otrokovicích. Na místo vyjela jednotka HZS Zlínského kraje ze stanice Otrokovice se dvěma vozidly, posílená o jednotku HZS Zlínského kraje ze stanice Zlín s SDH obce Kvítkovice a obce Otrokovice.

Informace k celé tragédii jsou prozatím velmi kusé. V pokoji v šestém patře ubytovny se kolem jedné hodiny po půlnoci ozval ohlušující výbuch, který vážně poranil tři muže. Přestože se jim dvě ženy z vedlejších pokojů snažily promptně poskytnout první pomoc, jejich snaha byla marná.

Dva muži zemřeli okamžitě, třetí ve čtyři hodiny ráno podlehl devastujícím zraněním v Baťově krajské nemocnici. Policejní kriminalisté jsou na místě a zjišťují, co se stalo. V tom jim pomáhá i brněnský pyrotechnik a vyšetřovatel hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Mimo jiné zjišťují a ověřují také totožnost všech obětí, příčinu výbuchu a všechny okolnosti.

Operační důstojníci na místo vyslali psycholožku krajského ředitelství, která poskytla posttraumatickou intervenční péči mladým ženám, které u události byly jako první a usilovaly o záchranu životů mužů. Jejich nasazení bylo nadstandardní. V této ojedinělé a kritické situaci se zachovaly naprosto ukázkově.

Asi dvacítka dalších lidí ubytovaných ve zmíněné budově využila nabídky provozovatelů a nechala se přestěhovat na jiné místo.


Policie ČR, aktualizace 10:30 hod.

Velmi intenzívně začali policisté krajského ředitelství s vyšetřováním tragické noční události. A po prvních hodinách máme následující informace:

Všichni tři muži byli ubytovaní na otrokovické ubytovně. Šlo o muže ve věku 40, 42 a 45 let z různých míst Moravy (Kroměřížsko, Přerovsko, Ostravsko). V okamžiku výbuchu byli všichni tři na jednom místě. Hodinu po půlnoci vybuchl obranný granát F1.

Zatím nevíme, čí byl, kdo ho na ubytovnu donesl, kdo z nich ho odpálil, ani z jakého důvodu. Dvaačtyřicetiletý muž, kterého záchranáři s vážnými zraněními převezli do nemocnice, měl 2,8 promile alkoholu v krvi.

Policisté několik hodin sbírali stopy a událost zadokumentovávali. Brněnský pyrotechnik se postaral o identifikaci munice a její další zajištění. Kriminalisty teď čeká několikadenní vyslýchání svědků i příbuzných, aby zjistili, co celé tragédii předcházelo, kdo za ni z trojice mužů nese největší zodpovědnost a z jakého důvodu k ní došlo. Máme podezření na trestné činy nedovolené ozbrojování a obecné ohrožení.


Foto: Goole Street View, uživatel Vakariosz

HZS Zlínského kraje

mjr. Ing. Jana Bartíková
KŘP Zlínského kraje
Policie ČR

Sdílet