Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Český svaz požárního sportu spustil elektronickou registraci

Od středy 1. června 2011 mají zájemci a zájemkyně o požární sport možnost vstoupit do Českého svazu požárního sportu vyplněním elektronické přihlášky na www.csps.cz, oficiálních stránkách svazu. Při té příležitosti jsme předsedovi svazu Antonínu Minarskému položili několik otázek.

Co vy osobně považujete za svůj největší úspěch v oblasti PS?

Je to několik „milníků“ posledních deseti let. Za velký úspěch považuji probojování požárního sportu na obrazovky České televize (magazín POŽÁRNÍ SPORT) a vydání 4 knih o českém požárním sportu.

Dále organizaci Ligy ČR ve výstupu na věž, která se stala velmi prestižní dlouhodobou soutěží a v neposledku je to i založení tradice Galavečerů požárního sportu spojených se slavnostním vyhodnocením nejlepších závodníků a závodnic v dlouhodobých soutěžch v požárním sportu.


Jakým způsobem chce ČSPS uspět s projektem výstavby hal na požární sport?

V ČR je většinou kolem 6–7 měsíců špatné počasí, déšť, zima, sníh. Zároveň zde existuje nepřeberné množství dětských a mládežnických kolektivů a to nejen hasičských, které nemají dost vhodných prostor pro svou činnost. Jednoduché, víceúčelové haly mohou být řešením.

Mohou sloužit od rána do večera, po sedm dní v týdnu. Dopoledne a přes den s využitím pro školy, mládež, hendikepované sportovce pro míčové hry, atletiku apod. Odpoledne,večer a o víkendech pro nácvik disciplín požárního sportu mužů, žen, dorostu, pro volnočasové aktivity dětí, hru Plamen a disciplíny CTIF.

Pokud krajské úřady provozují muzea, knihovny, nemocnice apod., mohli by jistě provozovat i takto prospěšné veřejné haly. Prostředky z Evropské unie by měli jít do takovýchto projektů a ne do podpory soukromých firem jak se často bohužel děje. Projekt haly si prohlédněte na www.csps.cz.


ČSPS je členem iniciativy ČESKÝ SPORT 2011, co to vlastně je?

Iniciativa „ČESKÝ SPORT 2011“, ke které se Český svaz požárního sportu připojil, vznikla jako spontánní reakce českých sportovních svazů na vážnou situaci, do níž se sport v ČR dostal poté, kdy stávající systém zcela selhal. ČSTV přestal plnit roli zástupce českého sportu, čímž se celé sportovní prostředí dostalo do existenčních problémů.

V této situaci je nutné vytvořit a uvést v život novou koncepci státní politiky, opírající se o transparentní systém vícezdrojového financování sportu. Nezastupitelnou roli tu musí sehrát sportovní svazy.


Co byste vzkázal sportovcům a sportovkyním, kteří se vstupem do Českého svazu požárního sportu ještě váhají?

Vzkázal bych jim, ať se nebojí do ČSPS vstoupit. ČSPS bude spolupracovat v oblasti požárního sportu se všemi. S HZS ČR, SH ČMS, ČHJ, MHJ, ČNV CTIF, s vysokými školami, i dalšími organizacemi zabývajícími se požárním sportem nebo jeho jednotlivými disciplínami (např.Extraliga). Při podpoře a rozvoji našeho požárního sportu musíme být jednotní.

Nenechme se některými škarohlídy od vybudování fungujícího svazu odradit. Požární sport a všichni co se mu věnují si zaslouží stejné zacházení, jako mají například atleti, hokejisté či cyklisté. A stejné zacházení zaručí jen početný sportovní svaz, svaz požárního sportu.

Elektronickou registraci do ČSPS naleznete na http://www.csps.cz/index.php?…


Děkujeme za rozhovor.

Sdílet