Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Půda a střecha v plamenech

Při požáru půdního prostoru a střechy byly lehce zraněny dvě osoby. Na místě zasahovalo osm cisternových automobilových stříkaček, automobilový žebřík a další technika hasičů. Škoda přesáhne milion korun.

Požár byl ohlášen krátce po 23. hodině dne 19. 12. 2005. Jednalo se o požár obytného domu v Dolní Lutyni na Karvinsku. Na místo vyjely jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, stanice Karviná, Orlová, Bohumín a dále jednotky sboru dobrovolných hasičů z Dolní Lutyně, Petrovic – Závady a Orlové – Poruby.
Průzkumem bylo zjištěno, že hoří ve 2. podlaží obytného domu, strop, půda a konstrukce střechy. V místě požáru bylo objeveno velké množství parafinu, který dle informace majitele domu sloužil k domácí výrobní činnosti. Hasiči ihned zahájili hasební práce, ochlazovali parafin, který následně z ohrožených prostor vynesli ven. V průběhu zásahu bylo nasazeno 7 hasebních proudů, vzhledem k charakteru požáru zasahovali hasiči i těžkou pěnou. Celý prostor byl odvětráván pomocí přetlakové ventilace. V průběhu požáru na místě zasahovalo 8 cisternových automobilových stříkaček, automobilový žebřík a další technika hasičů.
Vzhledem k rozsahu a charakteru požáru se jej podařilo lokalizovat za 2 hodiny po příjezdu jednotek, úplně byl požár zlikvidován půl hodiny po čtvrté hodině ranní 20. 12. 2005.
Během zásahu byly lehce zraněny dvě osoby – majitel objektu, který se nadýchal zplodin hoření a jeden zasahující hasič, který byl opařen horkou párou při zásahu. Oba zranění byli na místě ošetřeni zdravotnickou záchrannou službou. Příčina požáru je v šetření vyšetřovatelů Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a Policie ČR. Škoda byla stanovena na 1,2 milionu korun.

mjr. Ing. Petr Faster
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet