Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Židlochovičtí hasiči v akci

Spolupráce s dobrovolnými hasiči při likvidacích požárů bývá mnohdy neocenitelná. O jedné takové spolupráci je také tento příspěvek, kdy dobrovolní hasiči zasahovali při likvidaci požáru rodinného domu.

V pondělí 19. prosince 2005 v 7:33 hod. vyslalo JSDH města Židlochovice Krajské operační a informační středisko Jihomoravského kraje k požáru rodinného domu na ul. Malinovského č.p. 382 v Židlocho­vicích. Jednotka vyjela k místu události s technikou VEA 2 OPEL Frontera a CAS K 25 L v počtu 1+8.

Jednalo se o požár půdní vestavby, půdního a střešního prostoru rodinného domu o rozměrech cca 10 × 12 m, dům byl v řadové zástavbě a hrozilo rozšíření požáru právě na sousední domy a další prostory již v hořícím domě. Na místě události zasahovala jednotka HZS JMK ÚO Brno – PS Židlochovice s CAS K 25 L za pomoci vysokotlakého proudu k ochlazování štítové zdi sousedního domu a za pomoci útočného proudu „C“ v prostoru rodinného domu za pomoci vzduchových dýchacích přístrojů a po násilném vniknutí do objektu a vypnutí hlavních uzávěru energií.

Po příjezdu na místo události se velitel naší jednotky nahlásil veliteli zásahu (VD – HZS JMK ÚO Brno – PS Židlochovice), který vydal rozkaz k nasazení našich členů za pomoci VDP a k vystřídání obsluhy útočných proudů a dále k doplnění vody z naší CAS do CAS PS Židlochovice. Byl nasazen druhý vysokotlaký útočný proud z naší CAS do dvorního prostoru po nastavovacím žebříku s cílem zamezit šíření požáru na sousední rodinný dům, za tímto účelem byla rozebrána střešní konstrukce střechy a šíření požáru tak bylo zabráněno. Vzhledem k tomu, že požár vznikl v prostoru I. NP ve stropním prostoru a dále se rozšířil do II. NP a dále do půdního prostoru a na střešní konstrukci, byla likvidace požáru velmi obtížná, celkem byly nasazeny 2 vysokotlaké útočné proudy a 2 proudy „C“. Požár se šířil dřevěnými stavebními konstrukcemi, a proto bylo nutno rozebrat podlahy, stropy a veškeré vnitřní i vnější obložení střechy a stěn. Celý zásah probíhal za použití vzduchových dýchacích přístrojů a byl využit detektor tepla HotSpotter z výbavy naší JSDH k vyhledávání skrytých ohnisek požáru. Vzhledem k velké spotřebě dýchacích přístrojů byl velitelem zásahu povolán na místo události protiplynový vůz z HZS JMK ÚO Brno – CPS Lidická. Likvidace požáru trvala bezmála pět hodin.

Na zásahu se podílely jednotky:
HZS JMK ÚO Brno- PS Židlochovice, JSDH Nosislav, JSDH Hrušovany u Brna, JSDH Blučina, HZS JMK ÚO Břeclav – PS Pohořelice, HZS JMK ÚO Brno – CPS Lidická, JSDH Holasice a JSDH města Židlochovice.


Petr Svoboda – velitel JSDH města Židlochovice
email: JSDH.Zidlochovice@centrum.cz
web: www.zidlochovice.cz/jsdh
Sdílet