Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči – potápěči cvičili v zatopeném lomu

Speciální výcvik hasičů – potápěčů Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje se uskutečnil v uplynulých dnech v zatopeném lomu v Trhové Kamenici na Pardubicku.

Výcvik byl zaměřen na hloubkový ponor do maximální hloubky 25 metrů a práci se vzduchovými vaky pod vodou. Ty slouží k vyzvednutí různých předmětů ze dna rybníků a vodních nádrží. Součástí byl také nácvik s lanem a vázání uzlů.

Ze sedmičlenné potápěčské skupiny, která je vyškolena pro práci pod vodní hladinou, se výcviku zúčastnilo šest hasičů – potápěčů. Dva z nich mají kvalifikaci instruktor, což jim umožňuje ponor do neomezené hloubky a mohou také vést odborné kurzy.

Další tři členové skupiny mají kvalifikaci 3. stupně a můžou se potápět pod uzavřenou vodní hladinou, např. pod led nebo v jeskyních. Posledním členem, který se výcviku zúčastnil, byl nováček v potápěčské skupině HZS Královéhradec­kého kraje.

Jeho zkušenější kolegové jej seznámili s vybavením a základními pravidly, které je nutné dodržovat pro práci pod vodou. Potápěč v zácviku se může ponořit do maximální hloubky deseti metrů a vždy pod dozorem instruktora.

Výcvik potápěčské skupiny HZS Královéhradeckého kraje probíhá až dvacetkrát do roka, a to nejen v kraji, ale i mimo něj. Hasiči se tak připravují a trénují na různé situace, se kterými se mohou setkat. V rybnících, zatopených lomech a písnících nacvičují metody vyhledávání, v zimním období pak zásah pod ledem.

Královéhradečtí hasiči – potápěči zajišťují „opěrný bod“ na směně A pro kraj Královéhradecký, Pardubický a Liberecký. Využitelnost potápěčské skupiny na směny B a C zajišťuje potápěčská skupina HZS Pardubického kraje.

Foto: potápěčská skupina HZS Královéhradeckého kraje

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet