Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár Tatry před hasičskou zbrojnicí

Dne 2. 6. 2011 byl kolem půl sedmé ráno na tísňovou linku HZS SČK ohlášen požár nákladního automobilu Tatra, k požáru došlo přímo před hasičskou zbrojnicí JSDH Kněžmost.

Na místo byla vyslána jednotka HZS ze stanice Mnichovo Hradiště s technikou CAS 15 Mercedes a CAS 32 T-815. Vzhledem k místu požáru byla pochopitelně povolána také JSDH Kněžmost, která „povyjela“ s CAS K25 L101 a CAS 32 T-815.

Po příjezdu k místu požáru bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o požár celé kabiny nákladního vozidla s šířením na hydraulické rozvody nástavby. Jednalo se o speciální nástavbu k převážení klád, k nákladnímu vozidlu byl ještě připřažen přívěs. Jednotky nasadily na lokalizaci a poté likvidaci jeden vysokotlak a jeden proud C s přimísením pěnidla jako smáčedla. Zásah probíhal v dýchací technice.

Po příjezdu vyšetřovatele požárů bylo místo ohledáno, kdy bylo zjištěno, že svědecké ohnisko se nacházelo v motorovém prostoru pod kabinou. Od řidiče bylo zjištěno, že do místa zpozorovaného hoření použil dva kusy přenosných hasících přístrojů, ale rozšíření požáru tím nezabránil. Po provedeném šetření bylo stanoveno, že příčinou vzniku požáru byla technická závada – nepředpokládaná změna provozních parametrů.

Škoda způsobená požárem byla předběžně odhadnuta na 400.000,– Kč a uchráněné hodnoty na 300.000,– Kč. Požár se obešel bez zranění.

Sdílet