Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár hradu zaměstná deset jednotek

Hrad Velhartice zasáhne požár. Záchrana památky i vzácných historických předmětů je v rukou profesionálních a dobrovolných jednotek hasičů. Takový je námět cvičení na hradě Velhartice v pondělí 13. června.

Taktické cvičení se uskuteční na hradě Velhartice v pondělí 13. června od 8.30 do 13.00 hodin. Námětem cvičení je požár dřevěných stropů a vnitřních konstrukcí objektu. Při příjezdu jednotek se požár rychle šíří a prostory jsou silně zakouřené. Velitel zásahu dostává informaci, že v objektu jsou cenné historické předměty, které je nutné zachránit před zničením. Po nalezení místa, kde jsou uloženy historické předměty, je zahájena evakuace těchto věcí. Pomocí výškové techniky se daří zvládnout požár střechy hradu. Před půl jedenáctou je požár zlikvidovaný.

Na cvičení se bude podílet deset hasičských jednotek, které si ověří schopnosti při hašení historického objektu. Místo je pro zásahovou techniku obtížně přístupné a nemá dostatek vody pro hašení. Navíc se na hradě nacházejí cenné předměty, s jejichž záchranou si musí umět jednotky poradit.

Cvičící jednotky: HZS Sušice HZS Klatovy JSDH Kolinec JSDH Velhartice JSDH Milínov-Hlavňovice JSDH Hory Matky Boží JSDH Malonince JSDH Mokrosuky JSDH Běšiny JSDH Mlázovy

foto: Hrad Velhartice

por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet